Наближава стартът на строежа на Младежки център в Монтана

441
4-етажна сграда ще бъде построена в парк „Огоста”, където теренът се подготвя за първа копка.

 

Стойността на проекта е 3 790 896 лв., с продължителност от 42 месеца, а изпълнението му е планирано в 11 отделни дейности. Реализирането му ще е в партньорство с Професионален и образователен център Hringsjá, базиран в Рейкявик, Исландия. От 1987 г. исландската неправителствена организация разработва обучителни програми и работи в групи и индивидуално с младежи, включително с дислексия, хиперактивност и др., като разполага с различни специалисти. 

 

Най-големият ресурс по проекта е насочен към изграждането и оборудването на центъра. Предвижда се в него да има обособени: зона за обучения, включваща семинарна зала, зали за модерни танци, гимнастика/аеробика, компютърна зала/зала по роботика, многофункционална зала с малка сцена; спортна зона, включваща боулинг зала, комбинирано игрище за тенис на корт и бадминтон; спортна зона на открито, включваща игрално поле за петанка и въжена пътека; зона за настаняване с 36 места; административна зона. 

 

След изграждането и оборудването на всички зони екип от психолог, младежки работници и медиатори ще работи с децата и младежите, предлагайки им различни занимания, насочени към образователни, културни и граждански инициативи; реинтеграция на отпадналите (и застрашените от отпадане) от образователната система; стимулиране на участието на семейството, общността и местните власти в работата с младежта. Планирано е създаването на различни клубове - роботика и нови технологии; тенис на корт; бадминтон; аеробика и др. Ключови в работата с младежи са различни работилници, обучения по ключови компетентности, летни занимания и др.

 

Важна част от дейността на Центъра е съвместната работа и обмяната на опит с другите младежки центрове в страната и в другите европейски страни. В различните дейности на Младежки център - Монтана ще се включат поне 1000 младежи на възраст между 15 и 29 години, като 20% от тях са младежи от уязвими групи.