Напредва строителството на българския небостъргач Капитал Форт

13882
В момента се работи по металната конструкция на подиума от южната страна на сградата.

 

 

През февруари беше завършена фасадата на ниската сграда. Работи се по сухо строителство, електроинсталации, водопровод и канал, вентилация и климатизация. Слага се гранит по стълбищата, асансьорите са готови. Очакваният завършек на довършителните работи в ниската сграда е август тази година.

 

 

 

 

По високата сграда се работи по покрива, асансьорите и техническите помещения, завършват се зидарии. В началото на месеца започна монтажът на фасадата, която трябва да завърши до края на годината. Гаражите са 90% готови с всички инсталации. Грубият строеж на високата сграда на Капитал Форт беше завършен през ноември миналата година.

 

 


Капитал Форт с РЗП 80 000 кв.м. е бъде разположен на бул. „Цариградско шосе" 7-11 км, в непосредствена близост до бъдещата метростанция 19, срещу сградата на Бенчмарк и Експо-център София. Инвеститор е "Форт Нокс" ООД. До този момент компанията се занимава с търговия на черни метали и строителство и управление на курортни комплекси в Слънчев бряг и Свети Влас.

 

 

Идейният проект е дело на ATKINS - Великобритания, сред чиито най-известни проекти са Бурж-ал-араб, Световният търговски център в Бахрейн, Милениум стейдиъм в Кардиф. Идейният проект е изготвен съвместно с българската А и А Архитекти (Бизнес парк София), техническият е изцяло на българската компания, а консултант по проекта е Линднер Иммобилиен Мениджмънт.

 

 

Проектът се състои от висока 126 м офисна кула и втора 40 м офисна сграда, разположени над търговски „подиум" и подземни паркинги. Инвестицията ще бъде 60 млн. евро. С височината си сградата ще надмине най-високата в момента сграда в София - хотел Родина (104м). Предвижда се строителството да завърши за 3 години.

 

 

 

 

Концепцията за проекта се стреми да създаде едновременно ПРАКТИЧНА, но ВПЕЧАТЛЯВАЩА сграда, която да обединява в едно цяло най-важните качества на един успешен и неподвластен на времето проект. По-мащабната мисия на проекта цели изграждането на нов облик на града, отключвайки потенциала на един от важните градски „входове", откроявайки се високо като един от кандидатите за нова градска забележителност.

 Пространствената композиция е резултат от внимателно изследване на околните проекти с цел създаването на обща градоустройствена композиция, която да обединява  различните обеми и силуетни линии на проектите, формирайки по този начин символичната югоизточна „порта" на града.

 

 

Доминиращата роля в композицията е на високата кула, разработена като класически небостъргач с централно ядро и офиси по периферията. Като балансьор в пространсвтото под кулата е разположена ниската офисна сграда, предлагаща възможност за разполагане на офиси с голяма площ тип „open space". Под тях са разположен „подиума", където се помещават търговски и развлекателни площи, конферентни зали, ресторанти и други обслужващи обекти, както и подземни нива с паркинги.


Въвеждането на нови технологии и стандарти и създаването на ценен опит във високото строителство ще насърчи реализацията на нови и още по-мащабни проекти за високи сгради в България. 

 

 

Специално разработена за първия български небостъргач Капитал Форт е системата Е99 на ЕТЕМ. Предизвикателство за екипа е било да проектира система с високи технически показатели и едновременно с това с минимално неблагоприятно въздействие върху околната среда. Особен интерес представляват трапецовидните панели при ''бъчвите'' в полигоналните зони в две равнини на ниската сграда - новаторско решение за плавен преход между отделните части на фасадата. 

 

Всички подробности за сградата - тук.

Снимки: Капитал Форт  и А и А Архитекти