Носител на наградата „АРХИТЕКТОН 2020” е фирма „ЕКСА“

2883
Екипът получи отличието за проектиране, консервация, реставрация и социализация на Късноантична и средновековна крепост Акве Калиде-Термополис.

 

Вчера вечерта, като финал на Дните на архитектурата в София, в Централния дом на архитекта се проведе церемонията по връчване на националната годишна награда на Съюза на архитектите в България - „АРХИТЕКТОН". За отличието се надпреварваха 27 реализации на 20 участници, които бяха включени и в изложбата „Нова софийска архитектура" под куполите на Ларгото.

 

 

„Тази година имахме много сериозно участие, което показва, че нашата архитектура се развива въпреки всичко", каза по време на церемонията председателят на Съюза на архитектите в България проф. д-р арх. Тодор Булев.

 

 

Журито с председател д-р арх. Пламен Генов и членове арх. Лидия Лазарова, арх. Петър Стрясков, арх. Владимир Дамянов и д-р арх. Емил Йорданов определи за носител на наградата „АРХИТЕКТОН" за тази година „ЕКСА" АД (арх. Константин Пеев) за Късноантична и средновековна крепост „Акве Калиде"-Термополис при Бургаските минерални бани, кв. Ветрен. Туристическият комплекс отбеляза в деня на наградите, 26 септември, своя празник и 5-ия си рожден ден.

 

 

„Благодаря на целия ни екип и на журито за високата оценка на фона на проектите, които виждаме тук. Нашият е различен и вероятно именно затова е привлякъл вниманието. Удоволствие за нас е да се докоснем до историята, а проектирането по проекта продължава", каза д-р мн Вася Пеева, изпълнителен директор на „ЕКСА" АД. Тя уточни, че по последния етап от проекта (археологически музей и спа център) още се работи.  

 

Арх. Даниела Кордоска, д-р мн Вася Пеева и арх. Иво Антониевич

 

„Удовлетворени сме от наградата, защото това е много сложен проект. Той включва цялото градоустройство, новите постройки, пространствата, начинът, по който се възприемат, както и запазване на останките и преработки на проекта в процеса на разкриване на нова археология", каза по телефона за CityBuild.bg арх. Константин Пеев, който не успя да присъства на церемонията.

 

Вижте проекта в по-добра резолюция тук.

 

Награденият проект на „ЕКСА" е за проектиране, консервация, реставрация, експониране и социализация на археологически структури на късноантична и средновековна крепост „Акве Калиде"-Термополис, Банята Сюлейман I Великолепни и застрояване в зоната на обществено обслужване. Целта е чрез дискретна намеса в средата да се експонират и социализират запазените археологически структури. Територията на комплекса включва Банята Сюлейман I Великолепни с функция на действащ музей, както и многофункционална сграда с кафене, магазин за сувенири и детски кът. Околното пространство е превърнато в приятно място за отдих с много зеленина, паркова мебел, фонтани и детска площадка. Създадени са възможности за спорт на открито, а пространството пред Музейната експозиция е оформено като действащ амфитеатър.

 

Вижте проекта в по-добра резолюция тук.

 

На следващ етап престои изграждането на Музей (нова сграда с античен интериор) и действащ СПА център с реплика на римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти. Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити в Акве Калиде - златни, сребърни и бронзови монети от различни епохи, златна обеца, пособия за баня, печати, керамика, мраморни декоративни детайли и надписи, култови предмети. Сградата е ситуирана източно от турската баня и разкритата археология, като два центъра ще са самостоятелно функциониращи и за тях са осигурени отделни входове. На партерно ниво е предвиден Демонстрационен център (баня) и част от Експозиционния център. В сутерена са предвидени останалите помещения на археологическия музей, като нивото съвпада с нивото на разкритата археология и застрояването е съобразено с нея. Обособени са два затворени обема и между тях покрито пространство, в което са експонирани разкрити археологически структури. Вижте още подробности за проекта в сайта на  „ЕКСА" АД тук и в сп. "Архитектура" (стр. 27-31) тук.

 

 

 

 

Останалите номинирани проекти за наградата „АРХИТЕКТОН" са: „Тилев Архитекти" ООД (арх. Димчо Тилев) за преустройство и реконструкция на стара сграда на 43-то ОУ „Христо Смирненски" в район „Илинден" в София, LP GROUP (арх. Атанас Панов) за жилищна група от еднофамилни къщи „Джентъл парк" в София, „Интер Билдинг Проект" ООД (арх. Емил Сардарев и арх. Дамян Сардарев) за жилищна сграда „Павлово Резиденс" в София, и „Амфион" ЕООД (арх. Борислав Богданов) за офис сграда „Кайт" в София. Всички участници в конкурса получиха грамоти.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Ема Димитрова