Новият ЗУЕС ще е факт до края на годината

2870
Той предвижда управляването на имоти в режим на етажна собственост от професионални домоуправители, които са юридически лица.

До края на годината трябва да бъдат гласувани проектопромени в Закона за етажната собственост (ЗУЕС), които ще подобрят регламентирането на правата и задълженията на етажната собственост и ще спомогнат за по-бързото изпълнение на програмите за обновяване на българските домове. Това каза Гергана Благиева, директор дирекция „Жилищна политика" в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), по време на  10-тата международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България", която се проведе в столичния СТЦ „Интерпред".

 

"Много ни се иска да се включим в работните групи преди да се подготвят самите текстове и да предложим своята експертиза", каза Горан Миланов, председател на УС на БГФМА /отляво/.  

 

„Промените в Закона за управление на етажната собственост бяха разгледани в две комисии и чакаме разглеждаме в пленарна зала. Готови сме да аргументираме всяка една промяна и се надяваме след тези промени да имаме един наистина работещ закон, който да не се налага да променяме толкова често. Готови сме да коментираме всяко едно предложение", каза Благиева, като изтъкна огромния обществен интерес към проблемите на етажната собственост. „Целта на закона е да улесни управлението на етажната собственост и да накара хората да приемат, че собствеността не е даденост, а трябва да се управлява добре", коментира  тя.

 

 

Предложените промени ще задължат гражданите да не правят промени в личните си имоти и в общите части в нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ) или застрашавайки безопасността на сградата. Учредяването на етажна собственост в нова сграда ще трябва да е факт до шест месеца след пускането в експлоатация на сградата.

 

Друга важна промяна предвижда възможност юридически лица да управляват етажната собственост. „С гласуване на 67% от идеалните части ще може да се вземе такова решение и да се сключи договор за управление за срок до две години", каза Гергана Благиева.

 

Според нея след влизането в сила на промените ще трябва да се определи лицензионен или регистрационен режим за юридическите лица, предлагащи услугата „професионален домоуправител". Темата предизвика голям интерес сред професионалистите от сектора на управлението и поддръжката на сгради и имоти, а от МРРБ заявиха готовността си за диалог. Основните „горещи точки", върху които властите и бизнесът се очаква да дискутират, са управлението на задълженията към етажната собственост, решаването на конфликти между собствениците и/или ползвателите на дадена сграда и регулираното навлизане на професионалните домоуправители на домове в режим на етажна собственост.

 

 

 

Според Благиева са правени анализи относно опита на другите страни по отношение на етажната собственост, но детайлите у нас трябва да бъдат адаптирани. В България все още проблем е липсата на дисциплина по отношение на сдружаването, смята тя.  

 

За решенията и предизвикателства пред управлението на етажната собственост в България и необходимите законодателни промени говори Десислава Фераджиева, управител ХомКеър БГ - създадена през 2005 г. Днес компанията разполага с офиси в цялата страна и управлява сгради, ваканционни комплекси и хотели в най-големите развити морски и ски курорти у нас. От 2010 г. Home Care BG успешно предоставя и услугата „Професионален домоуправител", както и техническа поддръжка на жилищни сгради и комплекси в големите областни центрове. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашето законодателство за етажната собственост в момента не ви позволява да прилагате това, което правим в Германия, каза Михаел фон Хауф, основател и главен управляващ директор на Treubau Verwaltung GmbH, присъствал на повече от 2500 срещи за 40 години работа по етажната собственост. Той даде примери с опита си в Германия и отговори на различни въпроси, свързани с въпроси по отношение на стари задължения на собственици, задължително ли е управителят да е външна фирма или може да е и собственик, както и по отношение на разходите за поддръжка за апартамент, който собственикът не обитава.  

 

 

 

 

 

Сitybuild.bg беше медиен партньор на събитието.

 

Снимки: citybuild.bg 

Редактор: Ема Димитрова