Обявяват конкурс за нова визия на Княжеската градина

2002
Награда на победителя от 25 хиляди лева предлагат от направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община.

Конкурсната документация е подготвена и внесена в Столичния общински съвет, откъдето след вземането на решение ще се възложи на кмета на София да проведе конкурсната процедура, съобщи вчера БТА. Целта е да се получат идеи за запазването и доразвитието на парковата територия на градината като елемент от "зелената памет" на София и доизграждането на архитектурно-пространствената рамка.

 

 

Процедурата ще се проведе на два етапа - и двата ще са явни, с оповестяване на кандидатите при приемането на заявленията за участие и при предаването на проектите. Първият етап ще е граждански избор чрез гласуването за проектите, допуснати за участие в конкурса. Тази процедура трябва да продължи не повече от месец. Вторият етап включва класиране от журито на пет от проектите, получили най-много точки при гласуването на първия етап. След този етап ще има и обществено обсъждане.

 

Кандидати в конкурса може да са и български, и чужди физически или юридически лица, като екипът трябва да има поне по един архитект, урбанист, ландшафтен архитект и инженер-конструктор. До конкурса няма да се допускат участвалите в изработването на процедурата, членовете на органите по избора и свързаните с тях лица, както и останалите категории лица, недопускани по законови изисквания до тези процедури.

 

Предложението е финансирането на процедурата да е 50 хиляди лева, от които съответно 25 000 лева, 10 000 лева и 5 000 лева ще са за първа, втора и трета награда, а останалите 10 000 лева - за възнаграждение на участниците в комисиите по избора.

 

Конкурсът ще се проведе, ако до крайния срок за подаване на заявленията за участие са постъпили най-малко пет проекта. В комисиите освен представители на общинските структури, ще има и такива на Съюза на архитектите в България, Съюза на българските художници, Камарата на архитектите в България, Съюза на ландшафтните архитекти, на националния институт за недвижимо културно наследство, а председателят на журито ще е експерт от чужбина.

 

Критериите за оценка ще дават най-голям брой точки за композиционно обвързване на Княжеската градина с архитектурно-пространствената част на бул. "Цар Освободител", запазването и доразвиването на парковата среда с "респект към автентичните следи от всички исторически пластове в нейното развитие", както и за оригиналност и съвременност на решението.

 

Княжеската градина до 1878 година е била известна под името "Стамболова ливада", като след възкачването на престола на княз Александър Първи Батенберг, пространството от 35 дка е било обособено в три градини - ботаническа, зоологическа и детска. Ботаническата градина започва да се устройва през 1887 година, през 1893 година е отворена Зоологическата градина, която е изместена от парка през 1987 година. Царската детска градина е открита през 1936 година. През 1953 година на мястото на ботаническата и детската градини е издигнат паметникът на Съветската армия. 37-метровият монумент е предшестван от няколко нива, облицовани с камък и гранит, както и скулптурни композиции и фигури.

 

Дискусиите около съдбата на паметника предизвикаха подготовката и предстоящото обявяване на конкурс за цялостната визия на Княжеската градина.