Общежието от морски контейнери в София вече си има обитатели

3091
Сградата към 153 Спортно училище “Неофит Рилски” в квартал „Надежда“ вече е модерно обзаведена.

Това е пилотната социална сграда у нас, реализирана с употребявани морски контейнери. За нея вече ви разказахме в citybuild.bg.

 

 

В средата на февруари Столичният общински съвет разреши приемането на дарение от 350 000 лв. от фондация "Домус" за строежа на общежитието към сградата на 153-о Спортно училище "Неофит Рилски" в столицата. Сградата е на два етажа и се състои от 12 броя 40-футови морски контейнери. Общежитието съдържа 8 апартамента за 30 деца: 2 двустайни /и за деца с увреждания/, 2 четиристайни и 4 тристайни. 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Построихме, обзаведохме напълно и дарихме безвъзмездно сграда тип общежитие от използвани морски контейнери на децата от Спортното 153 училище в София. Неотдавна младите спортисти се нанесоха и вече живеят там. Проектът осъществихме изцяло като благотворителна акция с помощта на дарители и с наши средства и възможности", каза на своята фейсбук страница двигателят на проектите с употребявани морски контейнери Звезделин Минчев - генерален мениджър в Modul Metal System.

 

Всъщност арх. Румен Първанов /ателие "ПАМ Консулт" ЕООД/ е главният инициатор на идеята в България. Като част от екипа на консорциума в проекта участва и Contraster architectural design

 

В София от миналата година успешно работи и заведение в квартал "Младост", изградено по тази технология. 

 

Ема Димитрова