Общо събрание на Камарата на архитектите се провежда в столицата

107

Събитието беше открито от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов (обновена)


Общото събрание на КАБ се провежда днес и утре (15 и 16 април) в хотел „Маринела“. Събитието беше открито от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов, който акцентира върху преосмисляне и повишаване на строителния контрол, задаване на яснота в отношенията между участниците в инвестиционния процес и повишаване на качеството на архитектурния продукт. Арх. Аспарухов заяви, че е необходимо да се направят спешни промени в Закона за устройство на територията, като сред първите промени, които трябва да са готови през тази година, са в Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.  

Другата спешна задача пред екипа на МРРБ е електронизация на административните услуги и намаляване на административната тежест в инвестиционния процес, заяви заместник-министърът. За да бъде изпълнена тази „мисия“, е необходим диалог и съвместна работа между държавните институции и представителите на архитектурния бранш, каза още арх. Аспарухов.  Именно в посока облекчаване на административната тежест в инвестиционния процес е изпратеното от МРРБ указателно писмо до главните архитекти на общини за прилагането на разпоредби на Закона за устройство на територията. Целта е да се оптимизира контрола върху инвестиционните проекти, като съгласуването им се състои в проверка на съответствие с предвижданията на подробния устройствен план и правилата и нормативите за разполагане на застрояването и устройствените показатели и не включва повторна оценка на съответствието.

„Отношенията архитект – главен архитект трябва да се преосмислят“, заяви още заместник-министърът. Той беше категоричен, че ролята на главния архитект трябва да се концентрира по-скоро в устройственото планиране и разработване на градоустройствените политики на местно ниво, а не в повторен контрол върху оценка на съответствието на инвестиционните проекти.  

По време на първия работен ден на Общото събрание беше приета важна промяна в Устава на Камарата на архитектите в България. Тя предвижда, че КАБ осъществява дейност в сферата на културата, като по този начин тя ще може да кандидатства за придобиване на статут на културна организация. От друга страна, чрез придобиването на такъв статут КАБ ще получи възможност да участва в конкурси за финансиране от Министерството на културата по проекти за опазване на културното наследство и подпомагане на творческата дейност на членовете си. Уточняваме, че в момента само Съюзът на архитектите в България е призната като културна организация.  

Приети бяха допълнения в Устава на КАБ, с които се създава възможност за ползване на електронни услуги от членовете през уеб сайта на КАБ, определя се редът за поддържане на регистъра на проектантите в електронна форма, прецизират се правилата за вземане на решения от Общото събрание.    

На събранието председателят на Управителния съвет на КАБ арх. Владимир Милков представи отчет за работата на съвета от 17 октомври 2020 до момента. Приоритетните задачи на Камарата на архитектите за тази година са промени в ЗУТ, ЗОП и подзаконови наредби, изработване на нов Кодекс, стартиране работата на Европейски информационен хъб за обучение по строително-информационно моделиране (СИМ), създаване на звено към КАБ за продължаващо обучение, финализиране на промените в Устава на КАБ, усъвършенстване на Методиката за себестойността на проектантския труд в инвестиционното проектиране и устройственото планиране и други.    

Беше избран новият състав на Комисията по дисциплинарно производство (КДП), която ще следи за изпълнението на професионалните задължения на проектантите – членове на КАБ в периода 2022-2025 година. За председател бе избрана арх. Ваня Серафимова, която събра повече гласове от арх. Венета Кавалджиева и арх. Валентина Василева. Новите членове на комисията са: д-р арх. урб. Жана Стойчева, арх. Мирослав Христов, арх. Венета Кавалджиева, ланд. арх. Григор Перчиклийски, арх. Димитър Георгиев и арх. Валентина Василева.

Комисията по дисциплинарно производство следи за спазването на професионалния кодекс, като констатира нарушенията и предлага налагане на санкции. Сред възможните нарушения са системна небрежност или некомпетентност при изпълнение на професионалните задължения; пропуски, причинили накърняване на правата и законните интереси на клиента;  предоставяне на проектантски услуги на цени, по-ниски от себестойността им и други.  В периода 2020-2022 г. КДП е разгледала общо 18 казуса, като за 4 от тях са взети решения за налагане на дисциплинарни наказания. През последните 10 години няма нито едно отменено решение на КДП от съда, въпреки множеството подадени жалби.

Делегатите на 21-то Общо събрание избраха ланд. арх. Велина Симеонова за член на Контролния съвет (КС) на мястото на арх. Банко Банов, който бе назначен за зам.-областен управител на Стара Загора. Контролният съвет следи за законосъобразността на решенията на УС, КДП и регионалните управителни съвети.  


Снимки: КАБ 

Общото събрание се излъчва в реално време на официалната фейсбук страница на КАБ. Повече подробности за него вижте тук.

*По време на събитието свои продукти представят компаниите Grohe, Hörmann, Технопанел и Wienerberger/Semmelrock.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета