Ще обследват недостроената сграда "Родна стряха" в район "Витоша"

2613
Целта е изграждане на образователна и културна инфраструктура, необходима за нуждите на квартала.

През изминалите дни приключи процедурата по придобиване на терена и сградата на „Дом на българите в чужбина“ в кв. "Манастирски ливади-Запад" в столицата, които бяха собственост на фондация „1300г. България”. Придобиването се извършва с цел изграждане на образователна и културна инфраструктура, необходима за нуждите на квартала. Предстои разчистване на прилежащия терен от растителност и отпадъци, за да може да започне цялостно обследване на сградата и прилежащия й терен, съобщиха от район "Витоша". Теренът е с площ от 6 500 кв.м и е близо до кръстовището на ул. "Т. Каблешков" и бул. "България".

 

 

Повече от 30 години стои недостроена сградата, която е трябвало да стане Дом на българите в чужбина, наречен "Родна стряха". Началото е поставено през 1981 г., когато тогавашната власт решава по повод на 1300-годишнината на българската държава да издигне сграда за българите, живеещи зад граница (по това време на емигрантите не им е разрешено да отсядат в частни домове). Идеята е сградата да се издигне със средства, дарени от сънародниците ни в чужбина, и в дипломатическите ни мисии започват да се дават дарителски свидетелства срещу 20 долара, пише "Дума". За бъдещия дом е избрано място в края на София, с гледка към Витоша. Сградата е по проект на арх. Богдан Томалевски и е с доста сложна конструктивна схема. Това е другата причина след финансовата, която се изтъква за крайния неуспех на плана. Домът е трябвало да бъде на 5 етажа с обща застроена площ от близо 10 000 кв. метра.

 

 

Първата копка е направена през 1985 г., когато обектът е под контрола на Комитета по култура. Строежът на практика започва със средства, предоставени от Държавно-обществената организация, по-късно преобразувана във фонд "13 века България". През 1990 г. при изграден пети етаж строителните работи спират. Главният изпълнител на проекта решава официално и едностранно да прекрати работата на обекта през март 1992 г.

 

През следващите три десетилетия  не липсват идеи за възстановяване на строежа. През 2008 г. правителството решава да предостави имота безвъзмездно на фонд "13 века България" като опит да спаси сградата, която още тогава Столичната община планира да бутне като опасна. От своя страна фондът иска по-висока субсидия от 350 000 лв. за 2009 г. с мотива, че част от парите ще отидат за дострояване на дома. През следващите години нищо такова не се случва, а през 2016 г. от "13 века България" отчитат, че строежът се нуждае от нови решения както за функцията на сградата, така и за начините на експлоатация и вариантите за дострояването й.