400 000 лв. ще осигури СО за ремонта на къщата на Райна Княгиня

461
Това съобщи заместник-кметът по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” доц. д-р Тодор Чобанов.

Със средства в размер на 402 000 лева от Общинския приватизационен фонд се предвижда да бъде възстановена емблематичната къща на Райна Княгиня в София. След спасяването на къщата на поета Пейо Яворов общината ще запази още една сграда с историческа стойност. „По указания на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова с районния кмет Тодор Кръстев мотивирахме спешната необходимост да бъдат осигурени общински средства (400 000 лв.) за ремонта на един знаков обект - къщата на Райна Попгеоргиева - Райна Княгиня. Видната българка, освен възрожденски деец и символ на революционните борби, е притежавала този скромен имот, изграден с помощта на други поборници, в който е отглеждала сама шестте си деца - пет собствени и едно осиновено. Райна Попгеоргиева е един от първите дипломирани акушери в българската история и основател на акушерното дело в София, в това число на "Майчин дом". Изродила е лично стотици деца, често напълно безплатно. Именно в тази й значима обществена роля смятаме да представим бележитата българка в ремонтираната къща, която ще се превърне във филиал на Музея за история на София (РИМ - София)", казва Чобанов.

 

Къщата е обявена за паметник на културата от местно значение. За възстановяването й има количествено-стойностна сметка за строително-монтажните дейности, одобрени проекти по част "Архитектурна" и "Конструктивна", заповед от Министерство на културата за разрешаване ремонта, становище от НИНКН и разрешение за строеж, както и пълна строителна документация.

 

Проектът е на арх. Емил Момчилов Йорданов. Източник: Столична община

 

Припомняме, че през ноември миналата година от Столична община заявиха, че имат готовност да възстановят къщата на Райна Княгиня на ул. "Софроний Врачански" 119 в район "Сердика", ако дарителите се откажат от намерението си поради невъзможност да осигурят нужните средства.

 

Докладът за одобрението на средствата ще бъде гласуван на предстоящото заседание на Общинския съвет в четвъртък, 18 март.