Откриха новата сграда на Касационния съд в Анкара

371
Тя има характеристиките на селджукската и османска архитектура, със затворена арка от 420 000 кв.м.

Сградата на Касационния съд в Анкара е проектирана и изградена за две години и половина с цел подобряване на условия на работа на съда и за да се гарантира, че всички звена са събрани в един и същ кампус. Той включва 10 блока с огромен брой стаи, зали, архиви и складове, както и поликлиника, кафене, социални помещения и детска стая, интелигентен отоплителен център, закрит паркинг и други. В рамките на проекта са засадени и 50 хиляди сезонни цветя, 19 хиляди храсти и 4 330 дървета в ландшафтната площ от 10 хиляди квадратни метра.

 

 

„Сградата е колосална и е изградена да отговори на всички нужди на модерното правораздаване", заяви след откриването на 1 септември заместник-главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева.  Tя беше в Анкара по покана на председателя на Касационния съд на Турция Мехмет Акарджа. Събитието беше част от церемонията по откриването на съдебната година 2021-2022 и от Международния симпозиум за високи постижения във върховните апелативни съдилища.   

 

 

На церемонията по откриването на новата сграда присъства и президентът на Турция Реджеп Ердоган, магистрати от три континента - Европа, Африка и Азия, главни прокурори и съдии от балкански страни, много магистрати от Турция, както и представители на различни министерства и институции, на университетите в Анкара, адвокати, учени и общественици.