Откриха новия Музей на розата в Казанлък

1401
В ритуалното прерязване на лентата в парк „Розариум“ вчера участваха премиер и министри.

"България дълго е време е била сред световните лидери в производството и износа на розово масло, а Розовата долина край Казанлък е регион, в който се култивират и произвеждат значителни количества от тази култура в световен мащаб. Затова и правителството винаги се е стремяло да осигурява необходимата подкрепа за този отрасъл, а в този мандат успяхме да предоставим на община Казанлък и 1 млн. лв. за изграждането на Музея на розата. Общината и дарители също участваха в изграждането на музея", каза премиерът Бойко Борисов.

 

"Историческото наследство и историята на българската маслодайна роза ще бъдат съхранени и представени пред гостите на музея по изключително модерен и съвременен начин, като музейната експозиция проследява над 300-годишната история на българското производство на маслодайни рози. Тук могат да се видят и оригинални казани за производство на розово масло и розоварни", каза още премиерът и отбеляза, че изключително рядко толкова много посланици на различни държави могат да бъдат видяни заедно - САЩ, Япония, Палестина, Белгия, Мароко, Пакистан, Иран, Алжир, Тайланд, Русия, Виетнам и други, които Новият музей на розата събра на едно място.

 

 

След тържественото прерязване на лентата Бойко Борисов, придружаван от кмета на общината и официалните гости, разгледа експозициите в Новия музей на розата. Най-впечатлен министър-председателят бе от представените експонати за успеха на българските търговски фирми за розово масло в световен мащаб и българския принос при нововъведенията в розопроизводството.

 

 

Кметът на общината  Галина Стоянова заяви, че обещанието й към Борисов музеят да отвори врати на Празника на розата 2016 е спазено. Тя благодари на строителя - кооперация „Синвекс" за денонощната работа, за да може музеят да отвори, на розопроизводителите и фирма „Кастамону", оборудвали музея, на директора на Историческия музей Момчил Маринов за уникалната експозиция.

 

"Други стъпки, които предприехме за развитието на културните дадености на местността, бяха предоставените на общината за управление шест тракийски гробници, сред които и „Голямата Косматка”, чрез което да се развива местният туризъм, и отдадените в полза на общинския исторически музей „Искра“ горски имоти, където да се осъществяват археологически проучвания. Радвам се, че успяхме да подпомогнем Казанлък и с предоставения на общината безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който да се ползва от школата по физика на Теодосий Теодосиев. На общината бяха дадени и няколко работни помещения, както и държавния дял от сградата, предназначена за Дом на техниката, с което да се улесни предоставянето на административни услуги за населението", каза Бойко Борисов.

 

Вижте повече за проекта тук.

 

Редактор: Ема Димитрова