Откриха Sopharma Business Towers

5875
Модерният търговско-административен комплекс беше открит снощи с тържествена церемония, заря и светлинно шоу с 3D Mapping.

 

Министър-председателят и изпълнителният директор на Софарма  прерязаха лентата на уникалния „интелигентен" бизнес проект. Бойко Борисов получи от Огнян Донев макет на комплекса. На церемонията присъстваха и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Константинова, председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, много посланици, партньори и др. 

 

Целта на търговско-административния комплекс е да предостави на бизнеса пространство, което е енергийно-ефективно и осигурява максимално добри условия на работа. Сградите покриват всички съвременни параметри по отношение на екология, архитектура и енергийна ефективност. Стъклените фасади са последно поколение „дабъл скин" фасада, специално проектирана от Köster Lichtplanung, Германия, и Reynaers, Белгия. Времето на използване на  изкуствено осветление е минимално. Сградите разполагат с уникална филтриращата тревна площ върху покрива, която понижава температурата през лятото и повишава топлоизолационните качества през зимата, с което намалява енергийните разходи на сградата и емисиите на въглероден диоксид.

 

 

Цялостното енергоспестяване на сградите спрямо стандартна сграда клас А е над 35% и над 1000 т спестени въглеродни емисии годишно. В сравнение с европейските висок клас сгради тук се очаква разходите на енергия да паднат от 37 до 45%.

 

Проектът се определя като уникален не само за територията на България, а и емблематичен за Югоизточна Европа. Той е осъществен по авангардна технология, достъпна в момента в световен мащаб. Според  арх. Хелмут Кьостер едва ли може да се намери такъв тип сграда, където и да е по света. Следващи подобни проекти от такъв мащаб ще бъдат реализирани в Сао Пауло, Кувейт, Пекин и Германия.

 

„Софарма бизнес тауърс" кандидатства за сертификат DGNB Bulgaria, по адаптирана към българските закони, строителни норми и климатични условия германска система.

 

"Софарма бизнес тауърс" се намира на бул. "Драган Цанков" близо до КАТ и до метростанция "Г. М. Димитров". Комплексът е от две кули - едната на 22, а другата на 19 етажа, сътоветно 81 и 71 метра (Big Ben 96.3m, Statue of liberty 46,5 m върху платформа (55,5 m)), което ги прави едни от най-високите в столицата и в България. Общата разгърната застроена площ е 50 977 кв. м., от които за офис площи са предвидени 24 440 кв. м. Очаква се в офисите да работят около 3000 човека. За работещите и посетителите на сградите са осигурени 470 паркоместа. Вложението в проекта е 50 млн. евро. Проектът залага на идеята за синергетика - обединяване на всички архитектурни и инженерни решения в една обща система.

 

Конструкцията

В Германия има архитектурна школа, основана на т.нар. концепция на „двойната кожа". Нейният лидер д-р Хелмут Кьостер създава тънка двойно остъклена фасада, в която премахва всичко излишно и неработещо и повишава до максимум ефективността на системите за управление.

 

Конструкцията е изградена от леки ребрести стоманобетонни плочи, много по-икономични от традиционните. Върху тази стоманобетонна конструкция е разположен повдигнатият под на етажите, където са всички комуникационни канали и връзки. Сградите имат и функцията да запазват и отдават акумулираната топлина. Леката конструкция изисква изтъняване във височина, за да се облекчи натоварването и намали вибрацията на високото тяло.

 

Сградите са с децентрализирана отоплителна система с разположени по периметъра конвектори. Те работят само когато е необходимо, през по-голямата част от годината, дори не се налага да работят. Всичко е подчинено на амбицията да се пести до 50 % от обичайно използваната във всяка сграда енергия.

 

Фасадата на сградата е специално разработена по системата double skin ("двойна кожа") - във фугата между двете стъкла на фасадата са разположени специални автоматизирани слънцезащитни „щори". Двете „стъкла" на фасадата не са обикновени. Вътрешният композит е традиционният бял стъклопакет. Външният композит е единично закалено кристално стъкло. Ролята на щорите, които имат микрогребеновидно покритие, е да отразяват радиационния спектър на слънчевата светлина и пропускат останалата. Така не се получава „натрупване" на температура вътре във фасадата, а и сградите "се преобличат" в рамките на деня, което допринася за уникалния им външен вид.

 

Щорите се управляват от системата за сградна автоматизация, която управлява всички компоненти. Системата следи разположението на слънцето и настройва щорите така, че да предпазват максимално вътрешното пространство от пряка слънчева светлина. Това води до значителни икономии на електроенергия - намалява необходимостта от използване на изкуствено осветление, ефективно се използва дневната светлина. През зимата щорите няма да пропускат навън вътрешната топлинна енергия. В комбинация с ефективното използване на слънчевата лъчиста енергия това ще доведе до по-голям и гарантиран комфорт за служителите и посетителите на сградите. Необходимостта от отопление ще бъде намалена до минимум.

 

Фасадата има още едно предимство - прозорците се отварят за проникване на свеж и чист въздух в помещенията.

 

За създаването на тази уникална фасадата бе създаден консорциум от няколко фирми -  „Рейнърс", „Ретро солар", „Кристиян Нейко" и „Алдо". 

 

Зеленият покрив е върху ниското тяло, обхващащо целия комплекс. Това е най-големият реализиран проект в България за озеленяване на покривно пространство - 7 дка. Зеленият покрив ще осигурява по-ниска температура през лятото, по-чист въздух, пречистване на дъждовните води и т.н. Част от него е остъклена, за да пресъздаде усещането за покрита търговска улица сред посетителите на търговския комплекс.

 

Той допринася значително за подобряване качеството на въздуха в района на комплекса. Зеленият цвят успокоява и носи радост на всички обитатели, които го виждат. Едно от предимствата на озеленените покриви е, че те задържат дъждовната вода в растителния и дренажния си слой. При последващото си нагряване от слънцето тя се изпарява и така намалява количеството, постъпващо във външната канализация. Озеленените покриви увеличават биоразнообразието в градската среда, спомагат за свързване на прашните частици във въздуха и играят роля на звукова бариера.

 

Осветлението на сградата е  система от висящи осветителни тела. Те използват максимално ефективно интензитета на светлината. Както и останалата част от сградната инсталация, осветлението е свързано с BMS, която позволява автоматичното му управление.

 

Системата за сградно управление (BMS) осигурява надеждното управление на сградните инсталации. Те също така допринасят за по-високия комфорт на обитателите на сградите, повишаване нивото на енергийна ефективност чрез оптимизация на топлинната и студовата енергия. BMS  на Софарма Бизнес Тауърс включва: наблюдение и контрол на eлектрическата енергия, наблюдение и контрол на осветлението, UPS системи, управление на ОВиК системата, управление и наблюдение на ВиК система, системи за сигурност и достъп, видеонаблюдение, наблюдение и управление на пожароизвестяване и пожарогасене, асансьорен контрол, автоматизиране на паркинги и гаражи и др.

 

ПАСПОРТ

 

Обект: Административно-търговски комплекс „Софарма Бизнес Тауърс"

Инвеститор: „Софарма имоти" АДСИЦ

Инвестиция: 50 млн. евро.

Консултант: Köster Lichtplanung, Германия

Фасадно решение: Köster Lichtplanung, арх. Хелмут Кьостер, Германия - идея за двойната фасада

Архитектурен проект: „Архитектоника студио"

Главен изпълнител: „Телекомплект"

Консултант по строителния надзор: „Нормис".

Изпълнители на фасадната система: „Рейнърс", „Ретро солар", „Кристиян Нейко" и „Алдо"

 

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

 

Използвани са    18 000 кв. м. стъкло

Изляти са            35 000 куб. м бетон

Изкопани са        78 000 куб. м пръст

Building system   30 000 точки на управление

Използвани са    12 000 кв.м.въздуховоди

Използвана е      4 500 т. арматура

Работили са       300 души на ден

Използвани са    420 км. кабели

Асансьорът         3.5 м/сек. скорост