Food паркът на София – Quartal, с официално откриване

2419
То ще бъде в три последователни дни - между 10 и 12 юли, с музикални събития и изненади.

Quartal се намира на бул. "Черни връх" 69 в столичния квартал Кръстова вада след метростанция "Витоша" в посока планината. Ориентир може да ви бъде новата сграда "Кайт", която се намира по диагонал срещу новото зелено пространство (до бензиностанцията).

 

 

 

 

Мястото е на площ от 3 200 кв. м, от които на 1 200 кв. м ще има 150 паркоместа, а 2 000 кв. м е зоната за хранене. Огради на мястото няма, своеобразни такива оформят самите морски контейнери. Идеята е паркът да е по-достъпен и по-лесно припознат от обитателите на града.

 

 

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

В Quartal има щандове в близо 20 морски контейнера от 30 кв.м, които ще предлагат разнообразна кухня, коктейл бар, пекарна, кафетерия, щанд за сладолед, галерия, малка библиотека и други, като се предвижда и апрески бар за скиори и сноубордисти, които, слизайки от Витоша, да хапнат и да се забавляват в парка. Около контейнерите има близо 250 седящи места, различни по големина и височина маси, пейки, люлки и пуфове. Настилките са внимателно подбрани, изработен е дървен декинг в централната част.

 

 

Зад концепцията стоят българите Слави Христов и Цветан Тодоров. Идеята е заимствана от подобни проекти в Западна Европа от типа Food Park. Христов има дългогодишен опит в управление на заведения, а Тодоров, ветеринарен лекар по образование, е имал италиански ресторант, а сега основният му бизнес е свързан с оборудване за свинеферми. За инвеститори в проекта те привличат Александър Щерев, собственик на компания за производство на опаковки, и Никола Николов, собственик и управител на верига пицарии в България. Те създават компанията "Проджект Си груп", като собствеността й е разделена поравно между четиримата основатели на мястото Quartal.

 

 

Мястото е било запуснато и е наето дългосрочно от частен собственик. Изградена е канализация и водопровод, запазени са почти всички дървета и не е изливан бетон, за да се запази земята. Общата инвестиция в комплекса до момента надминава 600 хил. лв. Автори на проекта са архитектите Росина Шатърова и Теодор Узунов от студио Other. Те сами разработват дизайна на част от мебелите и контейнера, предназначен за тоалетните.

 

 

В Quartal DJ ще пуска музика на живо, ще има концерти, забавления за деца, стендъп комеди, ще се прожектират филми, мястото би могло да се отдава под наем и за организиране на фирмени събития. Food паркът вече е отворен, но официалното откриване предстои този петък, събота и неделя. Вижте подробности тук.

 

 

Планира се паркът да работи целогодишно, като през зимните месеци има идеи за осигуряване на дървени отопляеми къщи и тераси върху контейнерите, които да бъдат закрити, или пък да се затвори т.нар. площад в центъра на комплекса. През по-слабите месеци като януари и февруари, когато е много студено, ще се работи повече с доставки и взимане на храна за вкъщи. Работното време на заведенията в Quartal ще започва от рано сутринта за тези, които продават кафе, но всички брандове имат ангажимент да са отворили кухните си най-късно в 12 ч. Работният процес ще приключва в 22 ч.