Победителят в конкурса за Нов център за Боровец е от Великобритания

3366
William Matthews Associates получава 20 000 лв. и право за директно договаряне на работна фаза на инвестиционния проект.

Международният архитектурен конкурс за идеен проект на територията „Златният триъгълник" в Боровец e организиран по повод отбелязването на 120 години от основаването на най-стария български планински курорт Боровец от Община Самоков заедно Камара на архитектите в България, Съюз на Архитектите в България и Съюз на урбаниститие в Българи. Той се проведе в рамките на три месеца в края на 2017г., като получи 40 проекта от 17 държави. Победителят и наградените проекти бяха обявени вчера.

 

Обхватът на конкурса включва т.нар. „Златен триъгълник" в централната част на курорт Боровец. Територията е разположена в най-оживената и атрактивна част на курорта, в непосредствена близост до финала на ски пистите и началните станции на кабинковия и седалков лифт, както и до някои от най-големите и значими хотелски комплекси. Местоположението на територията предопределя важното значение на това пространство за фукнкционирането на курорта и за цялостния му архитектурен и естетически характер.Сред специфичните теми на обхвата на конкурса са контактът с граничните територии, природната среда и местообитания, както и недвижимите културни ценности, разположени в територията на конкурса.

 

Обновяването на територията „Златният триъгълник" дава възможност за намеса в някои съществуващи теми от съвременната застроена среда на територията, което понастоящем включва функционални, естетически, финансови и имиджови проблеми, както и решаване на съществуващи комуникационни проблеми основно по пешеходния достъп до ключови обекти в рамките на територията и нейните близки околности, подчертаване и уреждане на достъпа до двата обекта на културно-историческото наследство, основна поддръжка на съществуващото залесяване и други.

 

ПЪРВО МЯСТО спечели проектът на Уилям Матюс от Associates Ltd, Великобритания.

 

 

 

William Matthews Associates e основано през 2013 г. и базирано в Лондон архитектурно студио. Преди създаването на фирмата архитект Уилям Матюс е старши архитект в офиса на Ренцо Пиано в Париж. В този период той завършва множество международни проекти, сред които сградата на Beyeler Foundation в Базел, Поцдамер плац в Берлин и крилото за съвременно изкуство на Института за изкуства в Чикаго. От 2001 г. до завършването на сградата през 2013 г. Матюс ръководи проектантския екип на най-високата сграда в Лондон - Shard.

 

Поставеният на първо място проект отчита спецификата на контекста, като уважава природния ландшафт и човешкия мащаб. Проектът предлага безопасна полупокрита ски, велосипедна  и пешеходна връзка между пистите и станциите на лифтовете, осигуряваща добра организация на различните комуникациони потоци в територията. Решението съвместява търговски площи, информационен център, пространства за спорт и рекереация, изложби и събития и подземно паркиране. Предложението обвързва съществуващите публични пространства с парковата среда в Триъгълника, като изцяло я запазва, и е чувствителен към разположените в територията обекти на недвижимо културно наследство.

 

 

 

 

 

Конкурсът се провежда в подкрепа на Визията на Община Самоков за развитието на Боровец като иновативен, устойчив и привлекателен европейски лидер за целогодишен семеен планински туризъм и спорт, както и за популяризирането му в регионален и международен мащаб. Стремежът е за утвърждаване на Боровец като зелен курорт, насочен към широк кръг посетители - любители на природата и планината, както и любители на екстремната линия активности, каквито са планинското бягане, катерене, колоездене и фристайл през лятото, фрирайд през зимата.

 

Основната цел на конкурса е да събере широк спектър и на високо ниво идейни проекти за устройственото развитие и архитектурния облик на територията, от които да се излъчи подходящ за Визията на Общината за развитието на курорта проект за етапна реализация. Заданието на конкурса отразява резултатите от проведените през 2016 г. обществено допитване и две обществени обсъждания - в Самоков и в София, както и препоръките на работна група с представители на Камара на архитектите в България, Съюз на архитектите в България, МРРБ, МОСВ и други.

 

На ВТОРО МЯСТО в конкурса са Агенция Дизайн и Архитектира АД - АДА, България. Те получават награда от 12 000 лв.

 

 

 

 

 

 

 

ТРЕТО МЯСТО е за проект с автор Петър Рафаилов - "Проджект Витае" ЕООД, България, който получава награда от 8 000 лв.

 

 

 

 

 

 

 

ЧЕТВЪРТО и ПЕТО МЯСТО са за проект с автор Институт за градско планиране АД, България, и за проект на Critical Design Studio, Турция. Те получават премия от 5 000 лева всеки.

 

Институт за градско планиране АД, България

 

 

 

 

 

 

Critical Design Studio, Турция

 

 

 

 

 

 

Всички проекти може да видите тук.