Почти всичко за проекта за обновяване на зоната на ул. "Граф Игнатиев"

40949
Тя включва още улиците „Цар Шишман", „6-ти септември” и „Солунска”. /обновена/

Вече са обявени обществените поръчки за зона 2 и зона 4 от централната градска част на столицата. Зона 2 обхваща: Ул. „Граф Игнатиев" от ул. „Алабин" до Канала, в това число пл. „Джузепе Гарибалди", пл. „Славейков" и градината „Св. Седмочисленици"; ул. "Цар Шишман" между ул. „Граф Игнатиев" и пл. Народно Събрание; ул. „6-ти септември" между ул. „Граф Игнатиев" и ул. „Аксаков"; ул. „Солунска" между бул. „Витоша" и ул. „Граф Игнатиев". Ремонтът включва изграждане, възстановяване и обновяване на публичните пространства, както и ремонт на релсов път и съпътстващите го контактна и кабелна мрежи по ул. „Граф Игнатиев". Прогнозната стойност на поръчката, без да се включва ДДС, е 21 930 576 лева. Проектът е на А.Д.А. - Архитектурно дизайнерска агенция с ръководител арх. Иво Пантелеев.

 

 

Започваме от общото за зоната към отделните подзони, и от ул. "Алабин" към бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

 

ПОДМЯНА НА ПОДЗЕМНА ИНФРАСТРУКТУРА И ПРЕМАХВАНЕ НА НЕПОДХОДЯЩИ ЕЛЕМЕНТИ

 

Ремонтът се очаква да стартира с подмяна на подземната инфраструктура по улица "Граф Игнатиев" (от „Алабин" до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви"). Това ще е и най-подходящият момент и за премахване на елементи в ниския план и по фасадите: реклами и билбордове, неподходящо улично осветление, колчета и други. Те ограничават достъпността и комфорта на преминаване, създават визуален и физически хаос и често представляват риск за хората.

 

 

 

ДЕМОНТАЖ НА НАСТИЛКИТЕ

 

Естествено, работата по подземната инфраструктура ще наложи премахване на настилките. Дори и да са в сравнително добро състояние, това е неизбежно предвид работата и по електрозахранването за новите стълбове улично осветление и изграждането на нови шахти. Демонтиране на настилките ще се наложи и заради мерки по заустване на водите от свободно течащи водосточни тръби до улично отводняване, както и заради промяна на облика и дизайна на ниския план в зоната. Заради това ще бъдат премахнати или преместени кошчета за боклук, обществени телефони, павилиони, въздушни кабели и други.

 

ПОДМЯНА НА ТРАМВАЙНИТЕ РЕЛСИ

 

След подмяната на подземната инфраструктура започва подмяната на трамвайните релси. За отстраняване и поглъщане на вредните шумови и вибрационни въздействия е предвидена съвременна еластична конструкция трамваен път. Отводняването на релсовия път ще се извърши чрез надлъжните наклони на трасето, напречните наклони, дренажните отвори в носещите плочи, съществуващите канали - като дренаж, съществуващите и новоизградените улични линейни оттоци, коловозни комплекти релсови оттоци.

 

 

 

ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

 

Според Столична община НЕ СЕ ПРЕДВИЖДА ПРЕМАХВАНЕ НА ДЪРВЕТА, а пълно запазване на съществуваща дървесна растителност, както и увеличаване на местата за озеленяване и засаждане на нови дървета. Проверка на състоянието на всички дървета в зоната се прави ежегодно от експертите на дирекция „Зелена система" и дървета се премахват само в случай, че се констатира, че те са опасни за живота на гражданите и не могат да бъдат спасени, уточняват от общината. 

 

 

 

Според ландшафтните архитекти по-голямата част от растителността е на възраст над 50 години, с височина 10-15 метра, диаметър на стъблото 30-40 сантиметра и на короната от 3 до 8 метра. При кълбовидните шестили се наблюдавала силна деформация на короната вследствие достигане на пределна възраст, а короните на ясените били силно изкривени и асиметрични заради недостига на слънчева светлина. За ул. „Граф Игнатиев" е предвидено попълване на редовите насаждения с дървета от същия вид и декоративна форма.

 

 

Подробно за подмяната на растителността може да прочетете тук.

 

ПОДМЯНА НА НАСТИЛКИТЕ

 

Превръщането на „Граф Игнатиев" в преобладаващо пешеходна зона определя необходимостта от премахване на бордюрите и обединяване на тротоарите с уличното платно. Този подход подобрява ползването на пространството, особено като се има предвид, че и двете улици са тесни.

 

Новата настилка е най-значимият компонент от трансформирането на зона 2. Основата на решението с диагонален рисунък е наблюдаваното зигзагообразно движение на пешеходците от единия на другия тротоар на „Граф Игнатиев". Обяснението е малката ширина на улицата и разнообразието от търговски обекти от двете страни, което предполага движение. Диагоналната композиция създава усещане за обвързаност на двата улични фронта и обединява площадните пространства.

 

Основното предложение за материалите на настилката се базира на съчетаване на два материала -  по-тъмен с по-светъл сив гранит, както и на сив гранит с бетонови павета в нюанси на сивия цвят. Рязани гранитни павета ще се използват за структуриращите ивици на площадите „Гарибалди" и „Славейков", както в градинката на храм „Свети Седмочисленици". Вижте мострен каталог тук.

 

На входовете към по-значителни пространства като площад Славейков и градината Свети Седмочисленици се предвижда да бъдат разположени и едроразмерни плочи от гранит с инкрустирани бронзови информационни двуезични надписи.

 

 

Капаците на шахтите също са с дизайн, интегриращ ги в основните настилки. В настилката са обозначени и места за плочки от бронз, които ще информират за значими сгради и обекти на културно наследство.

 

 

НОВО УЛИЧНО ОБЗАВЕЖДАНЕ

 

Предложението за уличното обзавеждане се базира на удобен съвременен опростен и същевременно износоустойчив и лесен за поддръжка дизайн, казват от А.Д.А. Нестандартен елемент са метални свободностоящи масички и столове на най-оживените места - нискобюджетна практика, наложила се през последните години в много градове в чужбина. Проектът предвижда и цялостно пренареждане на сметосъбирането и координирането на система за подземни контейнери.

 

НОВО ОСВЕТЛЕНИЕ

 

Предвижда се цялостно преустройство на уличното осветление, като концепцията подчертава характерната пространствена структура на зона 2 със създаването на светлинни острови на площадите и на участъци с по-приглушено осветление в свързващите улички. Осветлението ще спомага да изпъкнат витрините, като ще бъде използвано преобладаващо висящо аксиално осветление по „Граф Игнатиев", „Цар Шишман" и „6 септември" в комбинация с осветителни стълбове и площадните пространства. Разработена е фамилия от осветителни тела - модифициран дизайн на традиционните осветителни тела на Стара София.

 

 

 

ДОСТЪПНА СРЕДА

 

По отношение на достъпната среда, на улиците с предимно пешеходно движение се предвиждат засилени мерки за безопасно преминаване на хората с увреждания. По "Граф Игнатиев" са проведени водещи ивици по продължение на цялото трамвайно трасе в зоната на безопасно преминаване и съобразено с антипаркинг елементите. При кръстовищата и смяна на посоката на движение са предвидени полета от тактилни плочи. Спирките на трамваите също са подсигурени по подходящия начин с ивица от тактилни плочи по цялата дължина на спирката и зоната на качване в превозното средство. На улица "Цар Шишман" в зоната на споделеното пространство също са предвидени водещи ивици в зоната на тротоарите по цялото протежение на улицата. Те насочват движението на хората с увреждания в безопасната зона. Всички преминавания във височина от едно ниво на друго са предвидени съответния максимален наклон от 5%.

 

Подзоните: 

 

ПЛОЩАД "ДЖУЗЕПЕ ГАРИБАЛДИ"

 

 

 

Решението за площадГарибалди" в проекта запазва локацията на паметника и преустройва цялостно ниския план в съзвучие с триъгълната му форма. Композицията включва места за сядане и кашпи от лят камък, както и два вертикални акцента  - павилион и пластичен елемент фонтан с чешма.

 

 

 

Новата настилка е изцяло от гранит - диагонални ивици от рязани павета и ограждащи полета с пана от гранитни плочи. По периферията ивиците са от рязани павета от черен гранит. По отношение на растителността на площад „Гарибалди" ще се създаде ново пространство със съвременен композиционен характер.

 

 

 

 

 

ПЛОЩАД "СЛАЙВЕЙКОВ"

 

Както е известно, проектът за зона 2 включва преструктуриране на двата пазара - Книжният на площад „Славейков" и този за плодове и зеленчуци до градинката на „Св. Седмочисленици". И тук стигаме до болезнен въпрос - идеята Книжният пазар да работи само в петък, събота и неделя. Това предизвика недоволство от страна на търговците. Според проектантския екип сега съществуващото положение се характеризира с пълно доминиране на книжния пазар. 

 

 

 

 

 

 

 

Проектът предвижда балансирано съотношение на различни като ползване пространства, казват от А.Д.А. Специфичната форма на площада е подчертана чрез ниския план, композиран на базата на диагонално разположени квадрати и кореспондиращите с тях трайно обзавеждане от лят камък и чрез стоманена конструкция с покритие от структурно остъкляване. Центърът на площада е устроен като свободна площ с преместваеми маси и столове. Новата идентичност на площада се определя от подчертаването на перспективата му чрез успоредни редици от стълбове аксиално осветление на трамвайните линии, осветените дървета и особено от покритието на време на книжен пазар. 

 

 

 

Покритието е поредица от пластични, наподобяващи растителни форми модули, със стоманена конструкция и прозрачно покритие. Водещи принципи в решението са приблизително запазване на дължината на фронта за търговия при съществено редуциране на площта на щандовете, което се използва в момента като склад. Чрез конструкцията от стоманени конзолни модули с прозрачно покритие се осигурява защита от дъжд и сняг. Покритието ще бъде основен носител на новия образ на площада и ще се използва извън работното време на пазара като защитено място за отдих и пешеходна площ. 

 

 

Ще се запази местоположението на скулптурната група на баща и син Славейкови. Акцент ще бъде пластичен елемент чешма. Фонтанът в центъра на площада ще остане там, като най-вероятно ще бъде обновен. За времето на ремонта книжният пазар ще бъде преместен в градинката при хотел „Рила". 

 

 

 

По отношение на растителността - ще бъдат попълнени редовите насаждения с дървета от същия вид декоративна форма.

 

 

УЛИЦА "СОЛУНСКА"

 

Поради важността на участъка от улица „Солунска", свързващ пешеходният бул. „Витоша" с „Граф Игнатиев", проектът предвижда частично намаляване на местата за паркиране и преместването им на срещулежащата северозападна страна на улицата. Акцентирани са кръстовищата с улиците „Ангел Кънчев" и „Христо Белчев". Въвеждането на ограничения на скоростта до 30 километра ще позволява ползването на уличното платно и от велосипедисти, смятат проектантите.

 

 

По този участък на „Солунска" се предвижда цялостно решение на ниския план, включващо нови настилки и градско обзавеждане. Предлага се поставяне на павилион в уширението към градината „Такев". В същото уширение ще бъдат изградени платформи тип „дек" и места за сядане и социални контакти. По улицата се предвижда да се попълнят редовите насаждения със сребролистна липа.

 

УЛИЦА "6 СЕПТЕМВРИ"

 

Участъкът от улица „6 септември" се отличава с концентрация на сгради с висока архитектурна стойност. Потенциалът на търговията и на заведенията за хранене обаче не предполага улицата да стане пешеходна или споделено пространство. Ето защо проектните намеси се фокусират основно върху ниския план и дизайна.

 

 

По отношение на растителността, по ул. „6 септември" ще се попълнят редовите насаждения дървета с пирамидален летен дъб и пирамидален габър с по-голяма сенкоиздръжливост. От А.Д.А. предлагат да се заменяи дребнолистната липа с по-издръжливата на засушаване, прегряване и замърсен градски въздух сребролистна липа. Друго предложение е замяна на ясените с колоновиден габър поради ограничеността на пространството и склонността на ясена да образува широки и книги корони в търсене на светлина. Това предложение обаче според Столична община няма да бъде реализирано.

 

 

ГРАДИНА ХРАМ "СВ. СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ"

 

Независимо, че знаковата градина на храм „Св. Седмочисленици" съхранява плановата си композиция, определена основно от зелените площи, трансформацията й ще е радикална. Предвижда се цялостна подмяна на асфалтовата настилка с едроразмерни бетонови плочи в три нюанса. Изцяло ще бъдат подменени осветлението и обзавеждането.

 

 

 

Най-значимо предложение на концептуално ниво е третиране като единно цяло на пространството във и около градината. Преместването на зеленчуковия пазар на срещулежащата на трамвайните релси страна прави възможно приобщаването към градината на широкия добре озеленен и слънчев тротоар по продължение на улицата. Предвижда се пазарът да стане петъчен.

 

 

 

 

 

Допълнително оживяване на това иначе комуникативно пространство ще бъде постигнато чрез два кафе-павилиона. По продължение на градината в уширената част на тротоара откъм улица „Граф Игнатиев" ще бъдат изградени платформи тип „дек" с места за сядане и социални контакти. Чешмата ще си остане, ще има два фонтана, разположени симетрично пред храма, предвиждат се 4 автоматично почистващи се обществени тоалетни.

 

 

От А.Д.А. предлагат в градинката на църквата да бъде възстановена растителната композиция, да се подменят загиващите дървета, да бъдат оформени отчетливо отворени тревни площи и дървесни групи по перифериите, да се създадат цветни фигури на слънчевите открити места. Предлага се още да се намали височината на вечнозелената храстова растителност с цел откриване на визуални връзки, да бъдат създадени ново тематично ядро в северозападния край на градината и нови кътове за отдих. Предложение на проектантското студио включва още предвидените за реконструкция групи от дървовиден чемшир да се допълнят с кълбовидни форми на обикновения чемшир за откриване на повече визуални връзки между градината и околните пространства, а за по-лесна и ефективна поддръжка между тях да бъде засаден почвопокривният хиперикум

 

 

 

УЛИЦА "ЦАР ИВАН ШИШМАН"

 

Потенциалът на улица „Цар Иван Шишман" като пешеходна е доказан не само заради превърналата се в традиция инициатива „София диша". Участъкът от улицата се утвърди като едно от любимите места на софиянци и е с нарастваща концентрация на магазини и заведения. Въпреки това цялостното преустановяване на движение на коли към този момент не е рационално, казват от А.Д.А. Ето защо проектът предвижда превръщането на улицата в споделено пространство, потвърдено като успешна практика в Европа при аналогични случаи. Улицата ще бъде озеленена с храстова и цветна растителност, а пред 7 СУ "Свети Седмочисленици" ще бъдат засадени кълбовидни шестили. 

 

 

 

 

 

 

СТЕНА НА ДЖОН ЛЕНЪН

 

За да се предотврати вандализмът по т.нар. Стена на Джон Ленън по фасадата на Нотариата, се предвижда изнесена напред метална конструкция с мрежа и панели, позволяващо свободна изява на феновете. Идеята е по подобие на стената на известния музинат и певец в Прага.

 

 

Снимка: www.praguecityline.cz 

 

В участъка на „Граф Игнатиев" към булевард „Евлоги и Христо Георгиеви" настилките се променят дискретно, за да се осъществи плавен преход към композицията на разработвания от друг колектив проект за Зона 1.

 

 

За зоната е одобрен и Проект на указания и насоки за оформление и цветно решение на фасадите на сградитеДоклад за развитие на централната градска част, разработен от български екип с консултиране от датски архитекти, се очаква в края на октомври. 

 

*Очаквайте и подробности за проекта за зона 4 около храм-паметника "Св. Ал. Невски" в централната градска част. 

 

Снимки: CityBuild.bg

Ема Димитрова