Подготвят нов проект за централната градска част в Добрич

452
Временна комисия ще изработи техническо задание.

През 2011 година за сумата от близо 5 милиона лева пешеходната част на областния център беше ремонтирана, но появата на дефекти започва малко след приключването и приемането на строежа. До 2018 година, когато изтича гаранционният срок на настилката, строителят е извършвал редица ремонти за своя сметка. Днес състоянието на централната пешеходна зона е изключително компрометирано, с изтекъл срок на годност и невъзможност за частичен ремонт, заявяват от общината. Официалните данни за проекта от 2011г.- тук.

 

 

В началото на миналата година Община Добрич направи анкетно проучване за виждането на гражданите за новия облик на градския център за съставяне на по-конкретно и обстойно задание за проектиране. Анкетата включваше пешеходните зони по бул. "25-ти септември", улиците "България" и "Независимост" и площадите „Свобода" и „Демокрация".

 

На 21 септември тази година Общинският съвет одобри предложението на Община Добрич за създаване на временна комисия за изработване на техническо задание за проектиране на „Нов облик на градски център с обществени функции и пешеходни пространства". Председател на временната комисия е зам.-кметът по „Устройство на територията" инж. Пенчо Керванов с членове: арх. Боряна Станчева - главен архитект на Община град Добрич, арх. Камен Жейнов - главен експерт в Дирекция УТСК, ланд. арх. Христо Даскалов, Зорница Георгиева - директор Дирекция ОС, Иво Пенчев - ГЕРБ-СДС, Петър Петров - ДБГ-НДСВ-ССД-ГН, арх. Емилия Добрева - БСП за България, Милко Пенчев - НФСБ, АБВ, ЗС „Александър Стамболийски", ЗНС,     арх. Нежля Амди Ганева - ДПС, Станислав Илиев - ВМРО. Комисията включва още Янко Бонев - скулптор, автор на дизайна на площад ‚Демокрация", представители на Камарата на архитектите, на Съюза на архитектите, на Камарата на инженерите в инвестиционно проектиране, на Съюза на българските художници, на сдружението на добрички художници „Ателие 13" и на Дирекция „Хуманитарни дейности".  Комисията трябва да заседава до 60 дни от влизане в сила на решението на Общински съвет, с не по-малко от 6 заседания. Решенията се вземат с обикновено мнозинство.     

 

 

Към момента все още не е ясно колко ще струва ремонтът на ремонтирания център на Добрич. Общината ще изпрати до Европейската прокуратура всички събрани документи за проекта по обновяването на централната пешеходна зона на града през 2011 година.