Porotherm Profi Dryfix Extra - иновация от „Винербергер“

1184
Зидарският разтвор отпада като метод на слепване и се замества от полиуретаново лепило и перфектно калибрирани тухли.

 

Развитието на тухлите не спира и те еволюират непрестанно, като отскоро вече може да се лишите от мокрите процеси и трудоемкото подравняване на зидарията - чрез новата система на „Винербергер", наречена Porotherm Profi Dryfix Extra. При нея зидарският разтвор отпада като метод на слепване и се замества от специално разработено полиуретаново лепило (Dryfix Extra), което в комбинация с перфектно калибрирани тухли (тип Profi) осигурява множество предимства, които променят представите за начина на изграждане на зидани стени. Вижте кои са тези предимства и как да се възползвате от тях.

Еволюция на тухлите

© „Винербергер" ЕООД

 

Зидария с висока степен на точност

 

Тухлите Porotherm притежават неоспорими предимства, като новото при серията Profi е, че след изпичане тези блокове преминават допълнителна обработка - прецизно компютърно калибрирано шлайфане на хоризонталните страни, което им придава точност с толеранси под половин милиметър. Тухлите са толкова гладки, че при прилепване една до друга се постига максимална плътност на зида, а лепилото Dryfix Extra осигурява сигурна и здрава връзка между тях. Съставът му е подбран така, че то да бъде максимално здраво и издръжливо и е специално пригодено за слепването на керамични повърхности. Тествано в независими лаборатории, лепилото е издържало изпитванията за устойчивост на материала, механична якост, пожароустойчивост и всички аспекти за безопасност. Прецизната геометрия на блоковете осигурява равна и гладка повърхност на иззиданата стена, като намалява разхода за необходимия материал за последващата мазилка.

 

Висока точност на тухлата

© Wienerberger Österreich

 

Много висока устойчивост

 

Свързващата способност (здравината) на лепилото Dryfix Extra е толкова голяма, че при тестове за механично принудително разрушаване на стена, изпълнена с него, се констатират разрушения по тухлите, но не и при зоните на слепване между тях. Устойчивостта на стената е осигурена напълно, тъй като самите тухли Porotherm имат висока якост на натиск (7,5 - 10 N/mm²).

 

Здравина на Porotherm Profi Drifix Extra

© Wienerberger Romania

 

По-бързо зидане и лесна обработка

 

Поради краткото време на достигане на необходимата слепваща якост на полиуретановото лепило Dryfix Extra (около 10 минути), с тази система се работи много бързо и значително по-лесно. За това допринасят и изключително точните размери на Profi тухлите, защото след подравняването на първия ред всеки следващ е нивелиран. Така времето за изграждане на част зидарии може да бъде намалено до 2 пъти, което е особено важно при максимално оптимизирани бюджети, както и за приключването на повече обекти. Това предимство е в полза и на самите строителни работници, чиято работа обикновено се заплаща на квадратен метър готов зид.

 

Готова стена с Porotherm Profi

© Wienerberger s.r.o.

 

Необходимост от много по-малък набор от инструменти

 

Подемна техника, миксери, лопати, кофи и мистрии - всичко това остава в миналото. Намаляват се и разходите за вода, за електроенергия за подемници и кранове, както и за труда за приготвяне и разнасяне на готовия разтвор. Решението е тухли Porotherm Profi, няколко флакона Dryfix Extra и метален пистолет за полиуретаново лепило с висока резба. Единственият зидарски разтвор, който е необходим на площадката, е този за първия ред или т.нар. „легло".

 

Система Porotherm Profi с пистолет и полиуретаново лепило Dryfix Extra

© Wienerberger Romania

 

По-малък обем => по-икономично

 

Полиуретановото лепило Dryfix Extra се доставя в комплект с тухлите, като за един камион с тухли с дебелина 25 см са необходими 26 флакона Dryfix Extra или малко над две кашончета (в сравнение със 78 торби сух разтвор, равняващи се на 2,2 палети и с тегло на палет на 1400 кг). В същото време един камион лепило Dryfix Extra може да замени 100 камиона с хоросан, които трябва да бъдат докарани и разтоварени на обекта. С Porotherm Profi Dryfix Extra се спестяват разходи за транспорт и се олекотява конструкцията.

 

© Uwe Strasser

 

Без обектови отпадъци

 

При работата със стандартен зидарски разтвор се стига до обектови фири. Освен че така се търпят немалки загуби за самия материал, това носи и допълнителни разходи за депонирането на този отпадък. Това означава още транспортни разходи, товаро-разтоварни разходи и разходи за самото депониране, а не на последно място е налице и негативен отпечатък върху околната среда. След работата с полиуретановото лепило Dryfix Extra пистолетът просто се почиства със специален флакон-чистител на ацетонова основа. 

 

 

Porotherm Profi Dryfix Extra - без обектови отпадъци

© Wienerberger d.o.o.

 

Без мокри процеси = по-дълъг сезон = по-бързо нанасяне

 

При зидарския разтвор се използва вода за разтварянето на сухата смес, а това води до редица неудобства, свързани със свойството на водата да замръзва при минусови температури - на първо място се ограничава времевият прозорец, в който може да се работи. Със системата Porotherm Profi Dryfix Extra зидането може да продължи и през зимата (при температури до -5°C). В допълнение - това, че не се използва вода за подготовка на зидарския разтвор, води до по-бързо изсъхване на конструкцията и съответно по-бързо нанасяне за живеене.

 

Porotherm Profi Dryfix Extra - система без мокри процеси

© OOO "Wienerberger Kirpich"

 

Чиста строителна площадка

 

Със системата Porotherm Profi Dryfix Extra не се създава отпадък от използване на вароциментов разтвор, не се изхвърля разтвор и не е нужно да се чисти след майстора. Така, освен че се спестяват пари за почистване, се спестяват и средства за транспорт и депониране на отпадъците.

 

© Wienerberger Österreich

 

Оптически красиво и изчистено изпълнение

 

Зидането със зидарски разтвор иска майсторска ръка. То изглежда лесно, но изисква много опит и усет за чисти стени и съразмерни фуги, както и набито око, за да се постигне оптималната консистенция на разтвора. Зидането със системата Porotherm Profi Dryfix Extra не изисква толкова високо специализирана работна ръка и в същото време осигурява красива и чиста зидария.

 

Porotherm Profi Dryfix Extra - чиста работа

© Wienerberger EOOD

 

Модулно съвместими

 

Стандартното строителство в България предполага изграждане на външни стени с блокове за 25 см дебелина на зида и 12 см за вътрешните преградни стени. Системата Porotherm Profi Dryfix Extra предлага модел и от двете дебелини - Porotherm 25 N+F Profi и Porotherm 12 N+F Profi. По-голямата височина на блоковете от 249 мм, заедно с около милиметър лепило, осигуряват модулността от 25 см във височина, което улеснява майсторите при  „срещането" на два перпендикулярно съседни зида, когато те не "завършват" при колона, а и така лесно могат да се „водят" и „превързват". В допълнение системата може да се ползва и с тухлите от същия Profi тип - Porotherm 38 W.i Plan.  

 

Porotherm Profi Dryfix Extra - модулна съвместимост

© Wienerberger s.r.o.

 

Изводът от тези десет основни предимства на системата е, че тухлите Porotherm Profi се превръщат в синоним на лесна логистика, бърза и чиста зидария и икономически изгодна система за всеки сезон.

 

 

Вижте повече тук.