Пожар беше потушен в бившето кино „Възраждане” в столицата

1558
Сградата, в която се намираше заведениего "Син Сити", е определена като архитектурен паметник на културата.

Тя се намира на ъгъла на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски".

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Сигналът за инцидента беше подаден в 15.20 часа вчера. По първоначални данни пожарът е тръгнал от втория етаж. Той не е бил сериозен, горели са само боклуци. Сградата не е обитаема от доста време и по всичко личи, че е подпалена от клошари, съобщи старши комисар Веселин Гетов, директор на Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението. Засегната е около 100 кв. метра площ. Аналогията със случая с пожарите в Тютюневия град е очевидна.

 

Първоначално сградата е театър „Ренесанс" - построен през 1900 година. 40 години по-късно изгаря, но бива възстановена отново. Най-известна е като несъществуващото вече кино „Възраждане". По-късно зданието служи за профсъюзен дом „Георги Димитров". Във втората половина от първото десетилетие на XXI век се превръща в чалготеката „Син Сити" - до януари 2016 година.

 

В края на миналата година собственик на сградата - Красимир Георгиев, обяви намерението си на мястото на бившата дискотека да построи петзвезден хотел. Към март тази година стана ясно, че сградата никога не е изваждана от регистъра на паметниците на културата, където е вписана с най-ниския статут на културно-историческа стойност - „за сведение". Това означава, че събаряне е допустимо, като новопостроената сграда трябва да съдържа елементи от фасадата на старата. Не е ясно дали към днешна дата е постъпило искане за събарянето й, съобщи www.webcafe.bg.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

След 10-годишната ера „Син Сити" Министерството на културата се „активизира" по сигнал на гражданската организация „Спаси София", направи проверки и установи нарушения на Закон за културното наследство, както и на вече отменения Закон за паметниците на културата. 

 

Още през 2003 г. със заповед на тогавашния главен архитект на София е одобрен план за изменение на Подробния устройствен план, позволяващ строителството на „административна сграда" на мястото на кино „Възраждане", без да е съгласуван с института за паметниците на културата.

 

Въпреки, че сградата е паметник на културата и част от архитектурен ансамбъл, проверката на Министерство на културата е установила, че част от конструкциите ѝ са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите по реда на действащото законодателство.

 

И последното нарушение касае внесен в администрацията на район „Възраждане" проект за „административна сграда", който също не е съгласуван с Министерство на културата, по реда на Закона за културното наследство.

 

От "Спаси София" изпратиха сигнал и до Сотир Цацаров и Софийската районна прокуратура.

 

Последно на 17 март миналата година общинските съветници спряха процедурата за регулация на площад „Възраждане", която включваше строителство на 12-етажен хотел, а собствениците бяха посъветвани да помислят върху нова реплика на оригинала на мястото, за да не се нарушава автентичната градска среда. 

 

Ема Димитрова