Как си представяте реките на София?

1004
По време на едноименния фестивал Фондация "Колективът" събра многобройни идеи, мнения и послания.

Снимка: Етюд-и-те на София

 

Могат ли софийските реки да бъдат пресечна точка на култура, спорт и място за отдих? Фестивалът „Реките на София" показа, че могат. Първата стъпка от дългосрочната инициатива „Реките на София" им вдъхна нов живот, като създаде условия хората да слязат до коритата на три ключови места на Перловска и Владайска река и ги напълни с много музика, изкуство, бягане, тренировки на открито, работилници за рисуване и растения, базар за втора употреба, кино прожекция и други. 

 

Снимка: Етюд-и-те на София

 

„Реките на София" е гражданска инициатива, стартирана от Фондация „Колективът" и подкрепена от Imp-Act Аgency, Credo Bonum Foundation, КО-ОП, Спортен клуб Begach, КвАРТал и много хора, без които фестивалът нямаше да се случи. Организаторите получиха обратна връзка и подкрепа за инициативата „Реките на София" и първата й стъпка - Фестивал „Реките на София" -  от много граждани и разнообразни организации. В отговор на въпроса "Как си представяте реките на София?" Фондация "Колективът" събра многобройни идеи, мнения и послания. Те показват, че мисията е смислена, необходима за града и най-вече - споделена и постижима, казват организаторите.

 

 

Всички идеи и предложения ще бъдат взети предвид в планирането и реализирането на следващите стъпки, а сега споделяме тези, които най-добре обобщават представата за „Реките на София" като реки за хората:

 

"Представям си ги чисти и живи като днес!"

„Представям си по-често да слизам и да се разхождам до водата."

"Искам да бъдат съществена част от градската среда!"

"Искам да бъдат прекрасни паркове с много събития, кино на открито, култура и музика!"

"Искам да има алея за тичане и рампи за колела!"

"Представям си ги достъпни. Да има зеленина, пейки и велоали." 

"Да има чиста природа, места за сядане и усмихнати хора, които им се наслаждават отблизо!"

 

 

 

 

 

 

Снимки: "Реките на София"

 

Една малко по-различна гледна точка предлагат от Клуб "Смисъл": макар идеята на Фестивала „Реките на София" да превърне софийските реки в пресечна точка на култура, спорт и място за отдих, да е прекрасна, и макар пространствата около реките да предоставят чудесни възможности за пърформанси, поставянето на постоянни съоръжения може да бъде опасно. Припомняме, че преди година клуб "Смисъл" направи изложба фотографии "ЖиВо" в коритото на Перловската река.

 

 

Независимо от различните гледни точки и трудностите, това не трябва спира инициативите пространствата около реките на София да се превърнат в по-чисти, приветливи и използваеми места за столичани.

 

Ема Димитрова