Представиха идеята за преустройство на Ротондата

1600
Ще има зони за отдих и хранене, сцена, място за тематични пазари, паркинг за велосипеди, банка, застрахователни офиси, аптека и информационен център. 

Предпроектното проучване беше представено в Столичната община от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, председателя на комисията по икономика и собственост Николай Стойнев и ръководството на "Пазари Възраждане" ЕАД, което след решение на СОС от юли миналата година извърши неотложен ремонт на подлеза. В резултат там вече има камери за видеонаблюдение, денонощна охрана, патрул на Общинска полиция, осветление в подлеза, подменени са част от настилките, ремонтирани са три асансьора, има осигурен достъп за хората с увреждания и безплатна обществена тоалетна.

 

 

 

 

Следващата стъпка е цялостно реконструиране на пространствата в предгаровия площад на улично ниво и под земята. Ще се кандидатства за финансиране по програма "Джесика" чрез Фонда за устойчиво градско развитие на София.

 

 

 

 

Преди десетина дни беше открито обновеното приемно здание на гарата със собствена спортна и културна закрита зала. На практика Столична община ще доразвие първоначалната идея на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за превръщането на гарата в място за култура и спорт.

 

В момента през предгаровия площад преминават на ден около 20 хил. души. Целта е мястото да бъде посещавано от двойно повече хора. Предпроектното проучване беше направено от гражданското сдружение UnderGara - след анкети с граждани, живеещи в района и преминаващи оттам, със студенти от УАСГ, с други граждански организации, взето е и експертното мнение на НКЖИ, които стопанисват жп гарата.

 

 

 

В резултат на това "Пазари Възраждане" предлага броят на търговските обекти, които сега са 93, да бъде намален, както и да има обособена свободна зона за отдих със столове и маси, сцена за културни събития и зона за хранене.  Предвижда се пространство за временни тематични пазари /за Коледа и Нова година, за Великден, на фермера и т.н./,  ескалатор откъм бул. "Мария Луиза", както и видеостена за излъчването на филми и концерти, която може да се използва и за излъчване в реално време на преминаващите покрай нея и правене на selfi. Планира се частично покриване на Ротондата, възстановяването на водната стена и фонтана.

 

Резултатите от анкетите показват, че хората искат да има постоянно полицейско присъствие, информационен център, ясни указателни табели, добро осветление в подземната част, паркинг за велосипеди, а от търговските обекти те искат банказастрахователни офиси и аптека.

 

 

 

Пространството е с площ от 22 дка. Прогнозната цена за ремонта е 8-10 млн. лв. Ръководството на "Пазари Възраждане" ще изработи предложение бъдещият проект да бъде направен след провеждане на конкурс, който ще бъде одобрен от СОС. Плановете са през 2017 г. да бъде избран изпълнителят и до средата на 2018 г. проектът да е изпълнен.  

 

Снимки: citybuild.bg 

Ема Димитрова