Представиха концепция за линеен парк в Манастирски ливади-Изток

5673
Тя е възложена от Софпроект във връзка с проект за корекция на коритото на р. Боянска бара и р. Изливо.

Основната идея на Концепцията за линеен парк в Манастирски ливади-Изток е терените при коритата на реките да се усвоят за парк. Обхватът включва прилежащите терени, както и имотите, отредени за озеленяване, парк и спорт. Анализите на съществуващото положение се базират на „План за действие за територията на кв. “Манастирски ливади-Изток”район Триадица“, както и на собствени проучвания. Проектът е координиран от ОП „Софпроект-ОГП". Част "Паркоустройство и благоустройство" e изработена от Viridis ландшафтни архитекти, а частта с корекциите на реките бе поверена на ОП „СофияПРОЕКТ".

 

 

Към настоящия момент в квартала има сериозен недостиг на зелени площи с обществен характер, не е изградена цялостна улична мрежа, липсват облагородени пешеходни зони и велоалеи. Около 70% от жителите на квартала са активни млади хора на възраст до 40г., а 17% oт обитателите са деца.

 

Разработката има за цел да изследва възможностите на територията за създаване на линеен парк, предоставящ възможности за разнообразни активности на открито и удобно пешеходно и велосипедно преминаване. Концепцията дава принципно решение на пространството, задава бъдещи насоки как би могъл да изглежда паркът.

 

ЗОНА 1

 

 

 

ЗОНА 2А

 

 

 

ЗОНА 2Б

 

 

 

ЗОНА 3

 

 

 

ЗОНА 4

 

 

 

ЗОНА 5

 

 

 

ЗОНА 6

 

 

 

Концепцията трябва да послужи като добра основа за разработката на проект за парк в последващите идейна, техническа и работна фази, както и да очертае проблемите, свързани с осигуряването на площите за реализацията на парка, свързани с навременното отчуждаване на терени и отстраняване на несъответствията на подробния с общия устройствен план.

 

В НАГ ca пoдгoтвeни пpoмeни в Πoдpoбния ycтpoйcтвeн плaн, ĸoитo дa пoзвoлят peaлизaциятa нa пapĸa. Oчaĸвa ce в нaй-cĸopo вpeмe тe дa бъдaт oбявeни зa oбщecтвeнo oбcъждaнe oт Paйoн Tpиaдицa. Според граждански организации обаче, имайки предвид, че преди всичко трябва да бъдат извършени отчуждителни процедури по реките и сервитутите им, не се очаква този проект да се случи скоро.

 

Отделно План за действие за територията на кв. Манастирски ливади - Изток е разработен от ОП „Софпроект-ОГП" и Съюз на урбанистите в България.