Представиха одобрените проекти по програма „Зелена София”

5953
68 проекта за облагородяване на междублокови пространства ще бъдат реализирани през есента.


Бенефициенти в програмата "Зелена София" са етажни собствености и юридически лица с нестопанска цел. Изискванията за участие е те да са регистрирани и да представят добър проект, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че изискванията са публикувани на страницата на Столична община.

 

Според нея най-важни са активното участие на гражданите и местната инициатива. "След пилотния проект за районите "Слатина", "Изгрев" и "Подуяне" има много граждански инициативи извън програмата на общината", подчерта кметът. Именно след пилотния проект Столичният общински съвет одобри бюджет от 200 000 лева за програма „Зелена София", работеща на територията на цялата община, каза Фандъкова и допълни, че за следващата година ще иска бюджетът на програмата да е по-голям.

 

Максималната сума за финансиране на сдруженията на етажна собственост е до три хиляди лева, посочи Йорданка Фандъкова. "Бенефициентите получават не финансови средства, не пари, те получават материали и уреди, които са заявили в проектите си. Ние всъщност затова и разчитаме да остане част от бюджета, тъй като при някой проекти са заложени по-високи средства", каза тя.

 

Снимка: citybuild.bg. Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда в СОС, кметът Йорданка Фандъкова, и Ралица Маджарова, директор на „Зелена система" в СО

 

До 22 юни е подадена документация за 236 проекта по програмата „Зелена София". След първото класиране на 1 август, одобрените проекти са 68. Очаква да останат средства от общия бюджет на програмата и те да бъдат разпределени за останалите проекти.

 

Най-голям брой от проектите са подадени от столичните райони „Люлин", „Младост" и „Кремиковци". Най-малък брой проекти са били подадени в районната администрация на ж.к. „Красна поляна". Само два района не са заявили желание за участие в програмата - „Средец" и „Банкя".

 

 

„Има един проект в район Слатина с максимален брой точки - 29. Явно те са се научили да подават качествени проекти от миналия път", каза Йорданка Фандъкова. 67 от проектите са с 27 точки.

 

 

Изключително приятен е фактът, че има толкова много желаещи за определения бюджет от 200 000 лева, каза на пресконференцията Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда в Столичния общински съвет. Според нея, хората, натрупали опит при пилотния проект с външно финансиране, имат заряд да работят и през следващите години. „Районите, които вече са работили по програмата, имат желанието да я продължат. Амбицията на съседа заразява", отбеляза общинският съветник.

 

По думите на Радева, идеята за участието на неправителствените организации в „Зелена София" е била те да насочат проектите си към места със средищно значение и този ефект е бил постигнат. „Продължаваме своята работа, има направени анализи и се надявам, че ще намерим възможност за финансиране и на проектите с 25 точки", каза тя.

 

Три милиона лева е бюджетът на Столична община за поддържането на междублокови пространства, а 9 милиона лева - за поддържане на паркове и градини в столицата. Вече се виждат резултатите от програмите за поддържане на паркове, градини и на по-големи публични пространства, каза Йорданка Фандъкова. В момента се провеждат конкурси за изграждане на детски площадки в централните паркове и във всички квартали.

 

Програма „Зелена София" е само допълнение към основните дейности на Столична община, която има за цел да включи активно гражданите в процесите по облагородяване, подчерта Фандъкова. Тя каза, че е завършена цялостната реконструкция на парк „Гео Милев", като е започнала и тази на парк „Лебеда". „Текат процедури за изграждането на видеонабюдение в 7 парка и градини, плюс Борисовата градина", добави столичният кмет. Фандъкова отбеляза, че районните кметове в София активно работят по възлагането на почистването и поддържането на градинките, но и че са необходими още усилия за привеждането на останалите 100 детски площадки в подходящ вид и според стандартите за качество и безопасност.