Предстои архитектурна разходка в Стария еврейски квартал в София

2548
Тя завършва с "безхартиена" изложба Cooltzine с тема "Пренебрегнати пространства в ТВОЯ град, които те вдъхновяват".

 

Утре от 18:00 часа с начална точка Дом на киното в София ще се състои архитектурно-историческа разходка в рамките на квАРТал с гидове арх. Христина Каменова от Дружество "Архитектурно наследство" и Ангел Златков от MOVE.BG. В рамките на час и половина всички присъстващи ще се запознаят с архитектурни паметници и културно-исторически забележителности в рамките на Стария еврейски квартал и ще научат любопитни факти за региона.

 

Районът между булевардите "Княз Ал. Дондуков", "В. Левски", "Сливница" и "Княгиня Мария Луиза" е бил един от най-колоритните и проспериращи в периода от Освобождението до средата на XX в., като различните населявали го общности са оставили своя незаличим отпечатък върху облика на София.

 

 

Разходката завършва пред Cush.BAR в 19:30, когато стартира Cooltzine #1 Launch Exhibition and Print Run - събитие, което ще се случи едновременно в три европейски града: София, Лондон и Белград. То представлява некомерсиална „зин“ компилация (печат и онлайн), курирана като достъпна платформа за международен диалог между практикуващи творци от цял свят.

 

Партньори в начинанието са галерия Leyden (Лондон), арт пространство Kvaka 22 (Белград) и софийският Cush.Bar (в Дом на киното), а създател и куратор е Оли Гоц (която участва в проекти като Кино на чорчик, София Филм Фест, Водна кула, квАРТал, понастоящем локализирана в Лондон).

 

 

Конкретният наслов за дебютното издание на Cooltzine, “Пренебрегнати пространства в ТВОЯ град, които те вдъхновяват”, привлече 40 участника. От студенти приложно изкуство, мултимедийни артисти и публикувани автори до професионални и любители фотографи и интригуващи широко профилиращи градски агенти, те създадоха страниците на зина със снимки, илюстрации и колаж. Българските участници в проекта са: Иво Недялков, Светослав Тодоров, Lili Koss и арт формация Femme Fatale Project, с ядро Мартина Панайотова и Мери Адам.

 

Изложбата в трите европейски града ще представи творби, включени в Cooltzine vol.1, както и допълнителен материал от участниците, невлязъл в печатното издание. Изложбата ще е “безхартиена“ – дигитална проекция, въртяща се целодневно – открива се и приключва в рамките на един ден, 12 май. Ключовият фактор е статутът на локациите-домакини – задължително градска точка с активна социално-културна дейност, допринасяща за развитието на квартала/района, в който се намира.

 

Часовете на представяне ще са синхронизирани спрямо часовите зони на всяка от локациите: така в София видео проекцията ще се завърти от 14:00, с официално включване онлайн видео предаване на живо от 20:00. Посетителите са поканени да споделят техните интерпретации по темата, споделяйки истории с организаторите - чрез бележки, оставени на място, или коментари онлайн на страницата на събитието.

 

Ограничен брой печатни издания на първия Cooltzine ще бъдат налични във всяка една от трите локации – единствен източник на Cooltsalon-ския зин на „хартиен носител“. С изчерпването на печатния тираж, Cooltzine остава наличен като файл за свободно сваляне в рамките на месец, след което се архивира, давайки живот на нови, последващи колаборации. Предвижда се Cooltsalon да публикува зин веднъж годишно, пише podmosta.bg.