Придвижват проекта за паркинг от ТВ кула до руското посолство в София

1878
Предвижда се и велоалея от „Слатина“ по трасето на бившата ж.п. линия до гара Пионер.

Тази година се предвижда изграждане на обществен паркинг за 94 МПС-та в участъка от Телевизионната кула до Посолството на Руската федерация. Съгласно действащия ПУП-ПРЗ за кв. "Изток - Изток" - Част 1, Част 2, имотите на терена са предвидени за инфраструктура. Това се казва в отговор на кмета на Столична община относно питане на общинския съветник Альоша Даков за „неизпълнение на предвидените в Подробните устройствени планове на район „Изгрев" нови паркоместа и развитие на трасето на бившата ж.п. линия, обслужвала гара „Пионер".

 

Припомняме, че проектът за нов Подробен устройствен план на Борисовата градина не предвижда паркинги в парка, но достъпът до нея за автомобили ще бъде подобрен. Има предложение за открити паркинги по ул. „Кирил Видински", до духовната семинария и на мястото на трамвайната линия в участъка от Телевизионната кула до Руското посолство по бул. „Драган Цанков" срещу тенис кортовете. Очаква се този паркинг да бъде свързан с подлез и така да бъде осигурен пешеходен достъп до зала „София".

 

 

От отговора на Йорданка Фандъкова днес стана ясно още, че е разрешено изработването на подробен устройствен план - изменение на плана за регулация и застрояване /ПУП-ИПРЗ/ с цел изграждане на велосипедно трасе, свързващо Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" в „Слатина" с парк „Борисова градина". Велоалеята ще преминава по трасето на бившата ж.п. линия, стигаща до гара Пионер. В момента се извършват необходимите съгласувателни процедури, след което проектът ще бъде обществено обсъден.

 

Проектът за нов ПУП на Борисовата предвижда и подземен паркинг при старата гара „Пионер" за обслужване на нов спортен и културен комплекс, както и евентуално бъдещо „атракционно" влакче по бившата ж.п. линия. Припомняме обаче, че Управителният съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) реши да продава част от гара Пионер, а ПУП на Борисовата още не е приет, така че реализацията на тези планове още е неясна.

 

Ема Димитрова