Променят проекта за преустройство и реконструкция на Младежкия дом в Ловеч

1061
Две са причините за исканата промяна.

На 11 юни Община Ловеч стартира нова обществена поръчка „Промяна на изработен и одобрен инвестиционен проект за обект: „Преустройство и цялостна реконструкция на сградата на Младежки дом, гр. Ловеч“, като стойността на поръчката е 26 000 лв. с ДДС. Две са причините за исканата промяна. Първо - когато е бил изготвен проектът, а това е през 2014 г. от предишното управление на общината, не са били ясни всички условия за кандидатстване в дейностите „Културна инфраструктура“. Правилата излизат много по-късно и сега е наложително да се спазят. Второ – по време на обществените обсъждания гражданите поставиха много допълнителни изисквания – като да има не само музей в сградата, но и детски кътове и условия за младежки дейности.

 

 

Като възложител Община Ловеч сега иска от Архитектурно ателие „Вароша“, което е спечелило предишна обществена поръчка за технически паспорт и работен инвестиционен проект за преустройство и реконструкция на Младежкия дом, да извършат необходимите промени по проекта. В мотивите си Община Ловеч се ръководи от принципа да не накърнява авторските права. Изпълнителят трябва да бъде поканен за провеждане на процедура на договаряне.

 

Инвестиционният проект след преработката трябва да осигурява съжителството на няколко структури с различно предназначение, които функционират напълно самостоятелно с отделен вход и изход, авариен достъп, захранване и оборудване. След промените по проекта ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител. Всякакви коментари в социалните мрежи от рода дали това са съществени или несъществени отклонения от проекта, както и дали са спазени законите и наредбите, са неуместни на този етап, казват от общината.

 

 

Преустройството и цялостната реконструкция на Младежкия дом на пл. „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ е сред най-важните проекти за Община Ловеч за 2020 година. След ремонта новата визия на площада ще бъде напълно завършена. Освен това сградата най-после ще приюти Регионалния исторически музей с многото си експозиции. Важен момент са и разкриващите се възможности за по-широко развитие на младежките дейности. Не случайно проектът е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч, като се осъществява с финансовата помощ на програма „Региони в растеж“. Сред културните институции това е единственият обект, включен в тази програма.