Провериха строежа на Центъра за съвременно изкуство в бившата топлоцентрала в София

1295
В началото на 2022 година старата сграда в Южен парк II част ще бъде преобразена.

На 16 юни стартира строежът на Центъра за модерно изкуство с преустройство на бившата топлоцентрала в т.нар. Кучешка градина в парка зад мола Park Center. Изпълнител на строителството е "БУЛСТРОЙ ГРУП" ЕООД със стойност на договора 3,7 млн. лв. Обществената поръчка е обявена от Столична община и обхваща изпълнение на строителството на реконструкция, пристрояване, частично надстрояване и преустройство на бившата топлоцентрала на НДК. Очаква се строителните дейности да приключат в началото на следващата година, а реално центърът да заработи през 2022 година. За оборудването на центъра се кандидатства по Норвежкия механизъм, каза по време на проверката днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg (19 юни 2020г.)

 

След построяването си през 1982 г. топлоцентралата е функционираща, затова при проектирането и изпълнението на парка през 1984-86 г. тя е оградена с три изкуствени хълма и отделена от парковото пространство. От запад сградата граничи с Перловската река. Изкуствените хълмове, както и растителността по тях и по протежението на реката, правят топлоцентралата незабележима от север, изток и запад. Затова едно от предизвикателствата на проведения през 2017г. международен конкурс беше да се реши по ненатрапчив начин проблема с "невидимостта" на сградата, а решението да се съобрази с характеристиките на съществуващата градска и паркова среда. Международното жури определи за победители арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев.


 

Целта на проекта е ясна геометрична рамка, свързваща новите и старите сградни обеми, среда, обединяваща ролята на зелено и площадно пространство, връзка с парка, преливане на пространствата в основните обществено-достъпни зони - комуникация между интериор и екстериор, подчертаване на характерната носеща конструкция, запазване на материалността на сградите (облицовъчни тухли, стъкло, цимент / бетон, графични елементи), изява на основната ценност в сградите - хетерогеният им характер и пространствата им.

 

 

Проектът предвижда създаване на голяма многофункционална и две по-малки зали, топли връзки и кафене на тераса, външен амфитеатър и детски площадки на открито. Предвидено е центърът да работи като общински културен институт, като има такова уверение от Министерството на културата. Идеята е Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала" да бъде насочен не само директно към артистите и публиката, но и към посетителите на парка като място за отдих, срещи, култура. В много от зоните - закрити и открити, ще бъде търсена възможност за организиране на разнообразни формати на събития.

 

 

 

 

Вижте как изглеждаше "Топлоцентралата" доскоро преди старта на ремонта:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Ема Димитрова