Публикуваха промените в проекта за пл. „Ал. Невски“ в София

2512
Препроектирането на екипа на арх. Иво Пантелеев за Зона 4 ще бъде публично дискутирано онлайн на 3 юни.

Завърши изменението на работния инвестиционен проект за изграждане, възстановяване и обновяване на прилежащите публични пространства от Зона 4 в Централната градска част на София, което беше възложено от Столична община. Зона 4 обхваща градината „Кристал", пл. „Народно събрание", бул. „Цар Освободител", бул. „Васил Левски", пл. „Васил Левски", ул. „Московска", ул. „Г. С. Раковски", пл. „Ал. Невски", ул. „Париж", ул. „Оборище", ул. „Дунав", ул. „11-ти август", ул. „6-ти септември" и градините около храм-паметника „Ал. Невски", храм „Св. София", пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов.

 

 

Преработката на проекта беше възложена на носителите на авторските права - екипът  арх. Иво Пантелеев (А.Д.А.), който през 2013 г. спечели публичния конкурс. С възложеното препроектиране от Направление „Архитектура и градоустройство" са поставили следните задачи на проектантския екип:


1. Ново проектно решение за градината в кв. 495 в обхват: ул. „Г. С. Раковски", ул. „Оборище", ул. „Париж", подпорна стена към Централен военен клуб, което да включва задължително запазване на съществуващата алейна мрежа, запазване на скулптурите на проф. Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец, премахване на предвидените пейки в тревните площи и поставянето им в алейната мрежа.


2. Запазване в максимална степен на вида, характера и местоположението на градското обзавеждане в зоната, като се предвиждат нови елементи с класически дизайн, характерен за градската среда в централната част на София.


3.  Нови технически и технологични решения за предвидените строително-ремонтни работи в прилежащите площи на сградите на Централния военен клуб и Централната армейска библиотека, съобразени с изготвените актуални обследвания на сградите от Министерство на отбраната - Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело".


4. Ново проектно решение за уличното осветление, съобразено с изискванията на Министерство на културата в зоната на пл. „Св. Александър Невски", ул. „Оборище" в участъка от ул. „Г. С. Раковски" до пл. „Св. Александър Невски" и на пл. „Народното събрание".

 

5. Актуализиране на детайли и фрагменти в разработката по отношение на настилки, достъпна среда и др.

 

6. Изготвяне на ново проектно решение в частта вертикално планиране и отводняване за територията на пл. „Св. Александър Невски" и ул. „Оборище" в участъка от ул. „Г. С. Раковски" до пл. „Св. Александър Невски". Новото решение следва да е съобразено със съществуващата канализационна мрежа.


7. Отпадане на предвиденото уширяване на тротоара по югозападната дъга на пл. „Народно събрание" с актуализиране на организацията на движението по отношение на паркирането и запазване на начина на отводняване чрез точкови отводнители.


8. Промяна на местоположението на предвидените самопочистващи се тоалетни в зоната на пл. „Ал. Невски", като се изменят и проектната документация на външните ВиК връзки на тоалетните при съобразяване със съществуващото положение на ВиК мрежите в територията.


9. Въвеждане на етапност при изпълнението на обекта с цел намаляване на неудобствата при изпълнението на проекта за живущите и работещите в зоната, както и за туристите и останалите граждани, посещаващи централната градска част.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Пл. „Св. Александър Невски" и ул. „Оборище" (от ул. „Г. С. Раковски" до пл. „Св. Александър Невски")

 

Обновяването на пл. „Св. Александър Невски" се предвижда на пети етап. Тъй като не се предполага изграждане на нова дъждовна канализация, съществуващите дъждоприемници запазват местата си, като се подменят и сдвояват, където е възможно. Местата на самопочистващите тоалетни се променят, като се изместват възможно най-близо до първоначалното им местоположение.

 

Запазва се регулата от около 15 см по продължение на тротоарите по ул. „Оборище" и около пл. „Ал. Невски". Бордюрите запазват местоположението си, нивелират се и се подменят с подобни, където е необходимо. Изцяло се подменя настилката по тротоарите със светлосиви гранитни плочи 60/40/8 и 40/40/8. В зоните на пресичания бордюрите се понижават, а местата се маркират с тактилни ивици от тъмносиви гранитни плочи. 

 

 

Предлага се ново проектно решение за уличното осветление в зоната на пл. „Св. Александър Невски", ул. „Оборище" (от ул. „Г. С. Раковски" до пл. „Св. Александър Невски") съгласно становище на Министерство на културата. По ул. „Оборище" и около пл. „Ал. Невски" са проектирани осветителни тела с височина 12м с една или две рогатки на тази височина и една на височина 6,5м за осветяване на тротоарите. Дизайнът на стълбовете и осветителните тела е подчертано „исторически", като за целта е използван пример от Оксфорд. Окончателното решение за дизайна и височината ще бъдат взети след монтиране на мостра.

 

 

 

 

 

Ул. „Московска" и пл. „Гина Кунчева"

 

Запазва се регулата от около 15см по продължение на тротоарите по ул. „Московска" (от ул. „Дунав" до пл. „Гина Кунчева"). Бордюрите запазват местоположението си, нивелират се и се подменят с подобни, където е необходимо. Паважната настилка се пренарежда, като се допълва със средноразмерни павета, където е необходимо. Изцяло се подменя настилката по тротоарите със светлосиви гранитни плочи 60/40/8 и 40/40/8. В зоните на пресичания бордюрите се понижават, а местата се маркират с тактилни ивици от тъмносиви гранитни плочи.

 

Пл. Народно събрание"

 

Съществуващите дъждоприемници запазват местата си, като се подменят и сдвояват, където е възможно. Запазва се регулата от около 15см по продължение на тротоарите по пл. „Народно събрание". Бордюрите запазват местоположението си, нивелират се и се подменят с подобни, където е необходимо. Подменя се настилката по тротоарите със светлосиви гранитни плочи 60/40/8 и 40/40/8, с изключение на реновираните площи около хотел „Интернационал". В този участък, само в зоната на новите осветителни тела, се демонтира съществуващата настилка и се заменя с нова. В зоните на пресичания бордюрите се понижават, а местата се маркират с тактилни ивици от тъмносиви гранитни плочи. Около пл. Народно събрание се предвижда поставянето на съвременни осветителни тела с модерна визия, като височината им отново е 12м и имат рогатки на две нива - за улицата и за пешеходците.

 

Зоната на Централен военен клуб

 

Във връзка с писма на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело" проектът предвижда минимални намеси в околното пространство на сградата на Военния клуб. Подменят се настилките по тротоарите около Военния клуб към ул. „Г.С. Раковски" и бул. „Цар Освободител" при специални инструкции за ръчно полагане и уплътняване на пластовете на настилката. В участъка между сградата и градината от север не се засягат съществуващите настилки от асфалт и щампован бетон.

 

Градина в кв. 495

 

Представено е ново проектно решение за градината в кв. 495 в обхват: ул. „Г. С. Раковски", ул. „Оборище" и ул. „Париж, което включва: запазване на съществуващата алейна мрежа, частична корекция на джобовете за пейки, подмяна на настилката и частично на бордюри; запазване на паметника на Българския опълченец; подмяна на градско обзавеждане - пейки, кошчета. Необходимите ремонтно-възстановителни работи на паметника на Българския опълченец и подходите към него ще се извършат по отделен проект.

 

Ул. „Шипка"

 

В рамките на участъка от ул. „Шипка" между ул. „Париж" и ул. „15-ти ноември" се подменя изцяло настилката: на уличното платно - със средноразмерен паваж, а по тротоарите - със светлосиви гранитни плочи 60/40/8 и 40/40/8. Запазват се бордюрите, като в зоната след жълтия паваж уличното платно се повдига, като се запазва регула от 3см. В зоните на пресичания бордюрите се понижават, а местата се маркират с тактилни ивици от тъмносиви гранитни плочи.

 

Градско обзавеждане

 

С проекта се запазват в максимална степен видът, характерът и местоположението на градското обзавеждане в територията, като се предвижда подмяна на пейки и кошчета, както и поставяне на стойки за колела. Като допълнение към новото проектно решение са актуализирани Мостреният каталог, Техническите указания и Количествените сметки.

 

ЕТАП 1: Ул. „Московска" (от ул. „Г. С. Раковски" до ул. „Дунав"), Градина „Св. Климент Охридски" (вкл. тротоар по бул. „Васил Левски" до обхвата на спирка МГТ) и Градина „Кристал". Въведен е със заповед от 19 февруари 2019 г. на главния архитект на Столична община за допълване на разрешението за строеж.

 

ЕТАП 2: Бул. „Васил Левски" (от бул. „Цар Освободител" (включително кръстовището пред СУ „Св. Климент Охридски") до пл. „Васил Левски" (без кръговото кръстовище) и без тротоарите пред СУ „Св. Климент Охридски" и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий". Ул. „6-ти септември" от бул. „Цар Освободител" до ул. „Аксаков".

 

 

ЕТАП 3: Зелени площи и прилежащи към тях алеи в квартал 502а, ул. „11- ти август" (от ул. „Московска" до пл. „Св. Александър Невски"), ул. „Дунав" (от ул. „Московска" до пл. „Св. Александър Невски").

 

 

ЕТАП 4-1 и ЕТАП 4-2: Зелени площи и прилежащи към тях алеи в квартал 503а (храм „Св. София"), зелени площи и прилежащи към тях алеи в квартал 496а, алея пред Синодалната палата, ул. „Париж" (от бул. „Цар Освободител" до ул. „Оборище").

 

 

 

ЕТАП 5: пл. „Св. Александър Невски" и ул. „Оборище" (от ул. „Г. С. Раковски" до пл. „Св. Александър Невски").

 

 

ЕТАП 6-1 и ЕТАП 6-2: Зелени площи и прилежащи към тях алеи в квартали 499а, 500а, ул. „Московска" (от ул. „Дунав" до пл. „Васил Левски", включително кръговото кръстовище).

 

 

 

ЕТАП 7: ул. „Оборище" (от пл. Св. Александър Невски" до бул. „Васил Левски", вкл. тротоар по бул. „Васил Левски" и началото на спирка МГТ пред НХА).

 

 

ЕТАП 8-1 и ЕТАП 8-2: бул. „Цар Освободител" (от бул. „Васил Левски" до ул. „Г. С. Раковски") пл. „Народно събрание", ул. „19-ти февруари" (от бул. „Цар Освободител" до ул. „Шипка"), ул. „15-ти ноември" (от бул. „Цар Освободител" до ул. „Шипка"), ул. „Шипка" (от ул. „19-ти февруари" до ул. „Париж").

 

 

 

ЕТАП 9: ул. „Г. С. Раковски" (от ул. „Аксаков" до ул. „Московска").

 

 

ЕТАП 10: Зелени площи и прилежащи към тях алеи в квартали 495 и 495а.

 

 

ЗОНА _04_3_2020-05-14

ГЕНЕРАЛЕН ПЛАН

СХЕМА ЕТАПНОСТ

ФРАГМЕНТ 01

ФРАГМЕНТ 02

ФРАГМЕНТ 03

ФРАГМЕНТ 04

ФРАГМЕНТ 05

ФРАГМЕНТ 06

ФРАГМЕНТ 07

ФРАГМЕНТ 08

ФРАГМЕНТ 09

 

Вашите мнения и предложения по изменението на проекта може да изпращате на адрес: delovodstvo@sofia-agk.com до 1 юни. Онлайн дискусията ще се проведе на 3 юни от 16.00 часа, като платформата ще бъде обявена допълнително.

 

Ема Димитрова