Работи се по проектирането за възстановяване на сп. "Вишнева" в София

2199
Тъй като сградата е паметник на културата, проектът ще бъде съгласуван с НИНКН.

 

След конкурс е избран проектант със съответния лиценз. На 20 октомври проектът трябва да е готов, след което ще бъде внесен за съгласуване в НИНКН. За "Площад "Славейков" местните власти са изпратили следния отговор:

 

Павилионът на спирка „Вишнева" е в патримониума на Столичния електротранспорт. След възникване на пожара на 19 юли и потушаването му има забрана от МВР да не се доближава до обекта в срок от 24 часа. Още на следващия ден след разпореждане на кмета сградата е обезопасена, за да не се влиза в нея и е положено временно покритие от полиетилен на покрива. Два-три дни след това е открита процедура за набиране на оферти за проектиране на основен ремонт и възстановяване на сградата (павилион) на спирка „Вишнева", при изискване на Министерство на културата проектантът да бъде с лиценз за проектиране на паметници на културата.

 

След изтичане на законовия срок за подаване на оферти е извършен избор на проектант и в началото на октомври е сключен договор с него. В момента се извършва проектиране на основен ремонт и възстановяване на сграда (павилион) на спирка „Вишнева", което ще приключи до края на месеца. Следва съгласуване с НИНКН.

 

Столична община и съответно Столичният електротранспорт са длъжни да изпълнят всички законови предписания за паметник на културата и го правят във възможно най-кратки срокове.

 

 

„Във всички случаи сградата ще бъде възстановена и ще бъде направена във вида, в който беше", каза днес за bTV инж. Евгений Ганчев от Столичния електротранспорт. Очаква се ремонтът да приключи до края на месеца

 

Снимки: CityBuild.bg