Реконструират централния площад в Зверино

377
Проектът предвижда изграждане на три функционални зони, които съвпадат с вертикалното деление на нива.

На 17 септември стартираха строително-монтажните работи по Проект „Изграждане на паркоустрояване и благоустрояване централното площадно пространство, кв. 73 по плана на с. Зверино". Проектант на обекта е арх. Петър Червеняшки, като проектът е изготвен чак през 2014 г.

 

В най-високата зона - „централния площад", ще бъдат обособени паркинг за 16 леки автомобила и централно площадно пространство с декоративна настилка. Съществуващата автоспирка ще бъде изместена в югоизточната част на площада, като е предвиден и „джоб" за автобусите.

 

 

В централната ос на площада ще има стълби за връзка с втората зона - тази за социални контакти. В нея е предвиден форум със сцена с диаметър 16 м и седящи места, разположени амфитеатрално. В ос, успоредна на подпорните стени, ще бъде изграден Мемориал на загиналите във войните за национално освобождение и обединение. Монументът ще представлява полукръг с малък обелиск и каменни блокове с имената на загиналите герои. За хората с увреждания ще бъде осигурена достъпна среда чрез рампа с тактилна настилка и парапет. Около форума е предвидено декоративно осветление.  

 

 

Най-ниската, рекреационна зона, близо до река Искър, ще бъде с най-богато озеленяване. Връзката със съседната зона ще става чрез съществуващо стълбище и рампа за хора с увреждания. Алейната мрежа ще бъде организирана така, че да осигури всички възможни връзки. В центъра ще има кът за почивка с дървена пергола и кът с фонтанка.  

 

 

Проектът се реализира с 610 000 лв., отпуснати като допълнителен трансфер по бюджета на Община Мездра за 2020 г. от Министерския съвет с премиер по това време Бойко Борисов. Изпълнител на обекта е обединението ДЗЗД „Зверино - 2021", партньори в което са строителните фирми „ИСИ БИЛД" ЕООД - с. Врачеш, община Ботевград, и „ЛКС" ООД - гр. Мездра. Строителният надзор се осъществява от „ДММ - Дизайн" ЕООД - гр. Плевен. Срокът за изпълнение е 150 календарни дни от датата на откриване на строителната площадка - 7 септември 2021 г.