ВАС решава окончателно за строежа на Алепу

259
Бургаският административен съд от своя страна отложи делото за ОВОС.

 

Днес Върховният административен съд и Бургаският административен съд проведоха заседания по дела във връзка с изграждането на проекта „Антеа резидънс" /известен преди като „Алепу вилидж"/. Във ВАС в София се разглежда делото, с което инвеститорът оспорва решението на Бургаския административен съд да обяви разрешението за строеж за нищожно. Съдебният състав на ВАС ще се произнесе с окончателно решение по делото в законоустановения срок.

 

"Решението на Бургаски административен съд не е правилно по няколко причини. Няма правни пречки заявлението за издаване на разрешението за строеж да е подадено от лице, което не е възложител, а е пълномощник. Вярно е, че „Алепу вилидж" АД не е изготвило само̀ проектите на комплекса, а е превъзложило изработването на необходимата документация на лицензиран проектант. Това обаче е обичайна практика, тъй като изготвянето на проекти е дейност, която е несвойствена за "Алепу Вилидж" АД. Затова дружеството чрез свой пълномощник е превъзложило изработването на необходимата документация на лицензиран проектант. По същия начин „Алепу Вилидж" АД  е превъзложило и изготвянето на комплексен доклад, който съпровожда проектната документация, на оторизиран консултант", уточнява адвокатът по делото Димитър Данаилов. „Тези мотиви, които се отнасят до административни обстоятелства, са несъществени от правна гледна точка и не могат да бъдат основание за обявяване на разрешението за строеж за нищожно", допълва Данаилов.

 

Другото дело, което се гледа от Административния съд в Бургас, е свързано основно с твърдението на прокуратурата, че за проекта е било необходимо да се издаде Оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/. През юли съдът назначи съдебно-техническа експертиза, която да установи точното местонахождение и вида на съоръжението на Антеа Резидънс. Резултатите трябваше да бъдат представени днес, но вещите лица, посочени от сдружение на лицензираните проектанти, са стартирали проверката през септември. По тази причина са поискали да им се даде по-дълъг срок за изготвяне на експертиза. Новото заседание на съда е насрочено за 23.11.2021 г.

 

Своевременно защитата вече е представила доказателства за местонахождението на съоръжението. Според нея проектът не граничи с брега, а се намира на около 30 метра от него, като между морето и терена на строежа има два имота - плажна ивица, която е държавна собственост, и имот, предвиден за улица. Няма строителство или промяна на бреговата линия - там, където се свързват сушата и водата. Укрепителното съоръжение е срещу свлачище, намиращо се в сушата, и не променя бреговата линия с диги, вълноломи или други защитни морски съоръжения за борба с ерозията, твърдят от защитата.

 

„Според закона ОВОС се изисква, ако става дума за крайбрежна дейност за борба с ерозията или за крайбрежни съоръжения, които водят до изменение на бреговата линия. Но съоръженията на „Антеа" не са на брега, имотът няма обща граница с морския бряг. Затова становището ни е, че не е необходимо проектът да премине процедура по ОВОС, както законосъобразно са преценили и от РИОСВ - Бургас и не са изискали такава", обяснява адвокат Елисавета Василева.

 

Легенда: горен ръб на свлачище - в лилаво; проект (ПИ 27) - в черно; за улица (ПИ 29) - в кафяво; плажна ивица (ПИ 11) - в жълто; отдалеченост на проекта от брегова линия - в червено; брегова линия - в синьо

 

Според защитата на „Антеа резидънс", и Бургаският административен съд, и Върховният административен съд би трябвало да излязат с решения в полза на инвеститора - „Антеа Резидънс" и да постановят продължаване на строителството на проекта. Инвеститорът дава и хронология по делото във ВАС:

 

На 26 февруари 2018 г. е издадено разрешение за строеж (РС) за „укрепване на свлачище" в м. „Алепу", на името на „Алепу Вилидж"АД. С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г. възложителят декларира, че това РС няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. По повод заявление от 30 август 2018 г. за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж, главният архитект на община Созопол издава ново разрешение за строеж от 10 септември 2018 г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж" (етапно строителство) - първи етап - „укрепване на свлачище" и втори етап - „курортен комплекс".


Разрешението за строеж от септември 2018 г. е атакувано с протест като нищожно от Окръжна прокуратура - Бургас, с аргумента, че влязлото в сила РС от февруари 2018 г. не подлежи на отмяна и всяко следващо Разрешение за строеж, засягащо същия имот, е нищожно.


По описания протест на прокуратурата е образувано дело пред Бургаския административен съд. С решението си по делото съдът обявява Разрешението за строеж от септември 2018 г. за нищожно. В мотивите към решението обаче съдът не е коментирал аргументите на прокуратурата срещу разрешението за строеж, а е обосновал решението си с изцяло свои аргументи.