Ще реставрират моста на Колю Фичето при Бяла

4345
Предвиждат се още сграда с музей, ресторант, зала и магазин за сувенири, 3D мапинг, кей за лодки и преместване на паметника до панорамна тераса.

На 30 март община Бяла (Русенско) обяви обществена поръчка за изпълнител на консервация и реставрация на запазени части от моста на Колю Фичето над река Янтра в северната част на града, като се обхваща и частично зоната при двата бряга около моста, както и връзка с път I-5. Обектът е недвижима ценност на културното наследство с национално значение. Обявен е за паметник на културата като архитектурно-художествен вид през 2000г.

 

Мостът над река Янтра до русенския град Бяла, който Колю Фичето завършва през 1867 г. (т.нар. Беленски мост) е в лошо състояние. Мостът е дълъг 276 м и е широк 9 м. Неговите 14 свода са с отвор 12 м и са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста са унищожени.

 

Снимка: photoplace.bg. През 1922-1923 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен.

 

Идейният проект за реконструкцията на Беленския мост е изготвен от фирма "Инжпроект". Предвижда се неговото възстановяване, но с добавяне и на нови елементи. Около експонираните запазени автентични части ще се изградят алеи.

 

Надигната пътека от нивото на пътното платно на моста ще води до нова сграда.  

 

Северно от моста извън санитарната зона се предвижда изграждането на двуетажна сграда с РЗП 690 кв. м, Силуетът й по южната фасада наподобява кобилична крива, която е характерна за творчеството на Уста Колю Фичето. Сградата ще е на две нива, като първото е повдигнато между 50 см и 2 м от естественото продължение на терена, а второто ще се равни с пътната част. В нея ще бъдат разположени музей за моста и цялостното творчество на Колю Фичето, ресторант с панорамна гледка, обслужващи помещения, зала за прожекции, магазин за сувенири. "Основната концепция на музея ще бъде да представи историята на Беленския край, но по интересен интерактивен и атрактивен начин, което ще включва експозиция, която разказва историята на паметника на културата и Беленския край, восъчни фигури на личности, свързани с историята на паметника на културата, прожекции на интерактивно съдържание и документални филми", казват от община Бяла за „Капитал".

 

Предвижда се ресторантът да предлага добро обслужване, панорамна гледка и уникална атмосфера.

 

Основният вход на сградата ще е от западната страна и на първо ниво. Оттам има директен достъп към мултифункционална зала за експозиции и презентации, както и прилежащите складово помещение и помещение за продажба на сувенири. През средата на сградата в направление север-юг ще има приемно фоайе. Така се оформя зона, която свързва мултифункционалната зала, помещението за сувенири, санитарните възли, заведение и стълба за горното ниво. От южната страна на фоайето има вход, който води до стълба за достъп до нивото на терена. Нивата са свързани и с асансьор, а достъпът хора с намалена подвижност до сградата е с рампи към главния вход и този от северната страна на сградата. На горното ниво се предвижда емпоре с директен достъп и надигната пътека, водеща към пътната част на моста.

 

В зависимост от сезонността на ползване на сградата се предвижда емпорето да се ползва активно за експозиции и др.

 

По пътя за Стърмен има спирка, която ще се разшири и ще обслужва пристигащите с автобуси туристи. Паркирането им ще е на паркинг на около 1км северно (следваща фаза на проектиране). Автомобилното паркиране се предвижда от западната страна, чрез отклонение от обслужващия път I-5 и автомобилен път с гранитни павета. Паркирането е успоредно на пътя, като в близост до сградата са предвидени паркоместа за инвалиди. На юг се предвиждат площадки за светлинно проектиране - 3D мапинг.

 

Снимка: Банкер. От север на моста по поречието ще има зона за кей за лодки.

 

Предвижда се и преместване на паметника в зоната източно от пътя за Стърмен. Достъпът до него ще е чрез пешеходна алея със стъпала, започващи от съществуващата спирка за автобуси.

 

Снимка: Иво Сотиров. Предвижда се алеята към паметника да стига до панорамна тераса.

 

Проектът е преминал две обсъждания - публично обсъждане на 18 април 2018 г. и обществено - на 11 септември 2019 г. На 23 юли 2019г. община Бяла е получила становище на министъра на културата за съгласуването на проекта. Получени са становища и от РИОСВ-Русе за съгласие за реализация на инвестицията и за липса на необходимост от извършване на оценка върху въздействието на околната среда, както и за разрешение за осъществяване на инвестицията.

 

Средства се очакват по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Развитие на туристически атракции" от ОПРР. Срокът за подаване на оферти в обществената поръчка е 27 април. Прогнозната обща стойност на поръчката без ДДС е 7 187 233 лева. Подробности тук.