Соларно дърво и мебели-пъзели представени в изложба

2758
Изложбата показва стартиращи компании и пионери в разработването на иновационни технологии.

Тя беше открита на 2 април от София Тех Парк в градинката на „Кристал" в столицата.  

 

 

Един от проектите е Strawberry Tree - соларно дърво, което предлага безплатно зареждане на мобилни устройства, а в някои случаи, и безплатен WiFi. Соларното дърво е предназначено за оживени обществени места, има 16 зарядни и може да служи като място за срещи. В момента 12 такива станции за зареждане са инсталирани в Европа - десет от тях в Сърбия и две - в Босна и Херцеговина, и са много харесвани от хората. Наскоро сръбската компания Strawberry Energy с местоположение в Белград подписа споразумение за дистрибуция с американската 3fficient Energy, което може да осигури по-широк пазар за зарядните „дървета".

 

 

Strawberry Energy разработва и две други версии - Strawberry Mini - по-малък портативен модел, който може да се използва за фестивали и събития, както и още по-малък модел, предназначен за използване в области без електричество.

 

В изложбата, организирана от София Тех Парк, чиято инфраструктура и сгради се изграждат в момента, са представени и мебелите-пъзели на арх. Петър Захаринов и Praktrik, с които той успя да впечатли света и за които може да прочетете ще в citybuildhome.bg тук и тук. Една от серията маси има както български награди, така и международна. Кафе-масата 1x3 е Platinum A' Design Award Winner в категорията Furniture, Decorative Items and Homeware Design, 2010-2011, вдъхновена е от механичните самозаключващи се пъзели и се състои от 3 еднакви дървени елемента и плот от закалено стъкло с дебелина от 10мм. Всички части стоят заедно без нужда от лепило и пирони. Масата е част от колекция “слайдинг”, чийто принцип на самозаключване включва само плъзгащи движения, давайки възможност за изключително бърз процес на сглобяване.

 

 

В градинката на „Кристал” в столицата може да видите и Dextrophobia Rooms - първите в България real-life room escape games. Играта предлага забавление, комбиниращо откъсващо от действителността преживяване, интелектуално предизвикателство и отборен дух. Стаята е помещението, в което заедно с отбора Ви (от 2-ма до 5-ма души) ще бъдете заключени. Разполагате с един час да намерите изхода и да излезете. За целта ще трябва да преодолеете предизвикателствата и да решите задачите, които ви поставя заключената в Стаята история.

 

 

До 16 април може да се запознаете и със Smart Fab Lab - първaта в България прототипираща работилница с достъп за студенти и дизайнери, място за макети, експерименти и иновативни идеи. Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“, УАСГ и други партниращи организации и експерти.

 

 

Ема Димитрова