Нотр Дам се спаси от пълно разрушаване

1644
Предполага се, че пожарът е свързан с обновяването на сградата.

 

 

 

Пожарът в катедралата Нотр Дам, наричана още Парижката „Света Богородица" и един от най-посещаваните исторически паметници в Европа, се разрази в 18.50 часа местно време вчера - в първия ден на Страстната седмица. Пожарът почна в скелето за обновяване на кулата-стрела, която рухна заедно с покрива. Вътрешността на сградата също беше унищожена. След пет часа борба пожарникарите успяха да запазят катедралата от пълно разрушаване, включително двете правоъгълни кули с камбани.

 

 

Според Филип Вилньов, главният архитект на ремонтните работи, в катедралата не е имало работници, когато огънят е избухнал. "Обикновено те спират да работят около 17.30. По принцип никой вече не е бил допускан в сградата." Засега няма информация за умишлен палеж и терористичен акт. Води се разследване и още няма информация за това какви мерки за сигурност и безопасност са взети по време на обновяването и изобщо при достъпа в катедралата.  

 

 

Агенцията за гражданска сигурност на Франция твърди, че е направила всичко възможно за справяне с пожара. Water-dropping aircraft не бяха използвани, защото пускането на вода по този начин е можело да доведе до внезапен срив на цялата структура. Според наблюдатели е било очевидно, че огънят е над ресурсите на пожарната.

 

 

Обновяването на 850-годишната забележителност започна миналата година, като бяха отделени 6 милиона евро.

 

 

Миналата седмица 16 медни статуи на 12 апостоли и 4 евангелисти около високата кула бяха свалени с кран, за да бъдат реставрирани в ателиета. Кулата се издигаше на 93 метра и беше изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово, а покривът на катедралата имаше някои от най-старите оцелели в Париж конструкции от дървесина, известна като "Гората", тъй като е била необходима гора от 21 хектара дъбови дървета, за да бъде изградена. Всеки лъч от сложната дървена кръстосана конструкция е съставен от различно дърво: общо около 13 000 дървета, а конструкцията поддържаше покрив, направен от олово, който тежеше 210 тона.

 

 

 

 

По непотвърдена информация най-ценните реликви в катедралата се държат в хранилище, защитено от пожар. Но освен дървения таван, който беше разрушен от пожара, са унищожени стъклописи и артефакти в катедралата, пострада сериозно и органът от 17-ти век.

 

 

 

 

 

Щетите, разбира се, са колосални, и не само материални. Това е голяма загуба за Франция, и не само. Президентът Еманюел Макрон заяви, че катедралата ще бъде изградена отново, а ЮНЕСКО обяви, че стои рамо до рамо с Франция и "заедно ще спасят и възстановят Нотр Дам, която е в списъка за културни ценности от 1991г.

 

Катедралата в готически стил се издига на остров Сите в центъра на Париж. Строителството започва през 1163 г. и е завършено през 1345 г. Тя е повредена и пренебрегвана през 1790 г. по време на Френската революция. Романът на Виктор Юго от 1831 г. - "Парижката Света Богородица", информира читателите за неблагоприятното състояние на сградата. Книгата спомага за значителни ремонти от 1844 до 1864 г.

 

Макар да не беше заплашена от внезапно рухване, в последните години състоянието на катедралата беше достигнало до повратна точка и тя се нуждаеше от спешна реставрация. През 2017 беше почистена предната фасада.

 

 

Главният архитект по реновацията Филип Вилньов обясняваше колко сложен проект е възстановяването на Нотр Дам, поради факта, че в готическата архитектура всички елементи имат динамични структурни функции - ако един от тези елементи се изключи, настъпва дисбаланс на друго място. Друг проблем бяха десетките предишни опити за ремонт, които са използвали различни камъни, замазки и техники за поддържане на представителен вид на храма.

 

Вилньов посочваше, че е важно да се използват материали, които доближават възможно най-близко оригиналната зидария, без да се прекалява, и обеща да запази вековните й "бръчици"...