ДНСК спря строежа на I Tower (хотел Marriott) в София

4822
След проверка по разпореждане от Върховна административна прокуратура са установени нарушения. (обновена)

Вчера в края на работния ден ДНСК съобщи, че е спряла строежа на I Tower в София - 5-звезден хотел на световния бранд Marriott, офисна, жилищна и търговска част. 113-метровата сграда се изгражда на пл. "Македония" до старата сграда на КНСБ и новата TELUS Tower | City Tower срещу Министерството на земеделието. Въз основа на установени нарушения от началника на ДНСК са издадени заповеди за спиране на строежа.

 

Снимка: CityBuild.bg. Сградата откъм бул. "Ал. Стамболийски".

 

На 22 май ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка на законността на строежа на I Tower. Прокуратурата образува преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

 

През 2008г. главният архитект на София тогава Петър Диков е одобрил изменение на плана за регулация и работен устройствен план за офис сграда, хотел и търговски комплекс с максимална височина 110 метра. Теренът попада в първа защитена зона на Историко-археологически резерват „Сердика-Средец" и в охранителна зона на сградата на Министерството на земеделието и храните - единична културна ценност с категория „национално значение", но няма данни планът застрояване и работният план да са съгласувани с Националния институт за паметниците на културата, каквото е изискването, се казва в сегашната заповед за спиране на строежа.

 

През 2009г. арх. Диков издава виза за проучване и проектиране и е одобрен проект във фаза „Идеен проект". През 2011г. Министерството на културата го съгласува за издаване на разрешение на пълно археологическо проучване на мястото на застрояване с конкретни изисквания и отдръпване на високата част на сградата от уличната регулация по бул. „Христо Ботев". Разрешението за строеж (втора категория) е издадено на 28 септември 2012г., а на 7 март 2017г. то е допълнено, като главният архитект Здравко Здравков одобрява съществени изменения в инвестиционния проект - промяна на предназначението на част от елементите на сградата, вътрешно преустройство, намаляване на подземните етажи, съпроводени с промени в конструкцията на сградата.

 

Според ДНСК, строежът се изпълнява без съгласувани инвестиционни проекти в части „Архитектура" и „Конструкция" от министъра на културата. Затова нарежда неговото спиране и обезопасяване и очаква в двумесечен срок в ДНСК да бъдат представени съгласувани инвестиционни проекти относно изпълняваното строителство. Жалбите и протестите пред съда не спират изпълнението на заповедта, която подлежи на обжалване пред Административен съд София-град. Мотивите може да видите в Заповед РД-08-1/09.07.2020 и Заповед РД-08-02/09.07.2020, публикувани на страницата на ДНСК.

 

Снимка: CityBuild.bg. I Tower между TELUS Tower | City Tower (вляво) и сградата на КНСБ (вдясно) откъм ул. "Алабин".

 

Инвеститор в първия хотел от веригата „Мариот" у нас е италианската Finvis, а Черноморска банка за търговия и развитие и Пощенска банка финансират изграждането му. Изпълнител на I Tower (хотел Marriott) е „Щрабаг", строителният надзор се изпълнява от "Консултантска инженерна група" ООД, а проектанти са "Архитектурно студио Пантелеев" ЕООД.

 

Снимка: CityBuild.bg. Сградата откъм пл. "Македония" зад TELUS Tower | City Tower. Отляво на снимката е централното управление на Дирекцията за национален строителен контрол.

 

След новината за проверката през май собственикът на I Tower в София излезе с официално становище, като според ITOWER DEVELOPMENT ЕАД всички необходими разрешителни за строеж на сградата са валидни.

 

 

Тази сутрин стана ясно, че Върховната административна прокуратура ще назначи проверка на министъра на културата Боил Банов за извършени според нея престъпления. Те касаят документи, издадени от министерството, за строителството на I Tower, който се издига на около 50 метра от Министерството на замеделието - паметник на културата.

 

Ема Димитрова