Строежът на бистро в парка „Владимир Заимов“ се проверява от НАГ и НИНКН

1234
Проверката е във връзка с презаверено разрешение за строеж и промяна на първоначалния проект за банков клон.

 

Строежът се намира в парка „Владимир Заимов" в столицата на ъгъла на бул. "Янко Сакъзов" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", на метри от театър "Сфумато" и общински театър "София". Намерението е реконструкция на придобита обществена тоалетна - за бистро и бърза закуска. Възложител е „Уел Към 00" ООД, а строител - „АВВ Инженеринг" ЕООД. За строежа се разшумя през лятото миналата година, но частната фирма има всички необходими документи, издадени от район "Оборище", за да пристроява и надстроява.

 

 

В момента Направление „Архитектура и градоустройство" и Националния институт за недвижимо културно наследство проверяват съгласуването на всички проекти, свързани с измененията на първоначалния проект за обекта. Когато проверката е готова, ще бъдете информирани, каза днес кметът Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос от общинския съветник Иван Таков дали е валидно разрешението за строеж за обекта от 2011г., презаверено през 2017г. Скандално е да се строи на територията на парка, коментира той.  

 

*Снимките са от лятото миналата година

 

Извършваното строителство върху бившата обществена тоалетна е извън оградата на строителната площадка на метростанцията, а предвиденият вход-изход е от бул. „Янко Сакъзов", се казва в писмения отговор на СО, като се отбелязва, че в парк „Владимир Заимов" (с действащи Подробни устройствени планове) се предвиждат следните ремонти и възстановяване:

 

  • Изграждане на игрова зона (подновена детска площадка „Лабиринт" в средната част на парка на мястото на предишната „SOS Киндердорф" с нови игрови съоръжения и благоустрояване);
  • Допълнително разширение на съществуващата площадка за деца „Вила Вилекула" с нови тематични съоръжения за игра;
  • Обновен централен розариум и централна повдигната тревна площ при главната алея по напречната ос на парка;
  • Възстановяване на площадното пространство пред Театър „София", както и някои настилки;
  • Нова площадка за тренировка на кучета, както и допълнителна алея за разходката им;
  • Зона за фитнес и стрийт уъркаут, парково осветление и допълнително парково обзавеждане.

 

Планират се единствено мерки, свързани с ремонт и възстановяване на парковите пространства, казват от Столичната община.

 

Ема Димитрова