Ще строят хотел от контейнери в София

4784
Това съобщи за citybuild.bg Звезделин Минчев, един от двигателите на проекта.  

На този етап Минчев няма право да уточни конкретната локация и инвеститора в проекта, както и да предостави визуализации на хотела, но съобщи, че в момента тече проектирането и се очаква към края на годината в столицата да започне строежът на първия хотел от контейнери. Той ще бъде на 8 етажа и ще бъде най-високата сграда от този тип в Европа.

 

Морските контейнери се доставят от цял свят. Те са проектирани да се справят с тежки атмосферни условия по време на пътуването с кораби и продължават да бъдат устойчиви и след като са приключили жизнения си цикъл по отношение на транспортирането, което ги прави подходящи за изграждане на сгради. Не всеки контейнер обаче е подходящ за целта. Има специални изисквания, като едно от тях например е да е с 2,90 метра височина, каза Звезделин Минчев /очаквайте интервю/. 

 

Сред многото предимства на инициативата, която от години се реализира по света, е издръжливостта, пожарната безопасност и малкото средства, нужни за поддръжка. Апартаментите могат да бъдат двустайни или тристайни, да се реорганизират лесно, да бъдат дори с луксозен дизайн. Сградите от контейнери се изграждат с добра изолация и могат да бъдат енергийно ефективни, а по отношение на земетръсоустойчивостта - сграда на 9 етажа издържа 9-степенен трус. 

 

Иновативният и амбициозен проект за изграждане на икономични и функционални жилища от морски контейнери у нас е на арх. Румен Първанов - Pam Consult Consortium. Заедно с Архитектурно студио Контрастер те създават проект за социални жилища. Всъщност, освен изграждането на хотели, бунгала, базари и офис сгради, основна цел на проекта е да изпълнява социална функция.

 

Предстои да се реализира първото студентско общежитие от контейнери. Създадени са проекти и за детски градини, домове за възрастни хора и др. Скоростното изграждане на тези постройки е и рационално разрешение на проблема с настаняване на хора, чиито къщи са пострадали при природни бедствия. Според Звезделин Минчев вече са водени разговори с доста общини в страната за реализиране на подобни идеи и към тях има интерес.  

 

 

 

 

 

 

 

Концепцията беше представена и по време на пролетното издание на експо за недвижими имоти в Букурещ. Въпросните апартаменти, изградени от използвани корабни контейнери, ще се разпрострират на широчина от 27 квадратни метра всеки, а цената ще достига 12 000 евро за всеки. Сградите, които също така ще включват и асансьор, ще покрият общо 3,200 квадратни метра и са оценени на 1.2 милиона евро. Цялостната конструкция може да приюти около 350 души.

 

Докато средната консумация в Румъния е около 180 киловат/час на година, проектът на Pam Consult Consortoium ще бъде в състояние да се „вмъкне" в граница до 80 киловат/час годишно. Разликата може да се забележи силно в сметките за ток на жителите. Къщите контейнери могат да имат „зелени покриви" и системи за събиране на дъждовната вода.

 

 

 

Редактор: Ема Димитрова