Строителството на OKOL Lake Park ще стартира през март

11570
В момента тече проектиране на най-мащабния комплекс от типа Golf & Residential Community в България.  

 

Общата инвестиция в проекта на площ от 3 000 дка се оценява на около 300 млн. евро и ще се развие на няколко фази, като цялостното му реализация в дългосрочен план ще обхваща период от около 20 години.

 

 

Okol Lake Park е в района на яз. Искър в землището на с. Горни Окол. Разположен върху обширно плато, комплексът ще има гледки към язовира и към планините Рила, Плана и Витоша. Локацията е с добри природни дадености, на около 35 км от София и 25 км от Боровец.

 

 

Инвеститор в Okol Lake Park е „Маркан Холдинг" АД. Дружеството управлява инвестиционен портфейл от активи в България и участва в над 15 предприятия от различни сектори на икономиката. Основен двигател на групата е „Маркан" ЕООД.

 

 

 

Типовете имоти са студиа и лофтове, редови и самостоятелни къщи. Студията и лофтовете са в централната част на голф игрището с гледка към 15 и 16 дупка. Представляват еднопространствени жилищни единици за за почивка, работа и творчество. Студията са 4 типа с квадратури между 60 и 90 кв.м. Лофтовете са 2 типа с квадратури между 125 и 145 кв.м.

 

 

Редовите къщи са разположени в южната част на голф игрището с гледка към 14 дупка. Представляват двуетажни семейни къщи с по-стандартни и оптимизирани разпределения. Всяка къща има преден двор с цветя и заден двор, който прелива в рафа на голф игрището. За всяка редова къща са предвидени по две паркоместа. Редовите къщи ще са 4 типа - с две, три и четири спални и с квадратури между 125 и 210 кв.м.

 

 

Самостоятелните къщи са разположени в северната част на голф игрището с гледка към 5 дупка. Представляват ексклузивни имоти с разширена функционална програма и най-висок клас оборудване и обзавеждане. Дворът на всяка къща прелива в рафа на голф игрището. Самостоятелните къщи са едноетажни, двуетажни и триетажни и са с квадратури между 250 и 500 кв.м.

 

 

5-звездният хотел Pullman ще е управляван от AccorHotels, ще има луксозен roof-top СПА-център с гледки към язовир Искър (с външен инфинити басейн, вътрешен басейн, детски басейн, термо зона, релакс зона, козметичен център, фитнес, витаминен бар).

 

 

Хотелът ще разполага още с ресторанти, конферентен център, 149 ключа и 40 брандирани къщи Pullman Living, проектирани и обзаведени според Pullman Standards. Собствениците ще ползват ексклузивен пакет съоръжения, удобства и услуги в 5-звездния Pullman, както и редица допълнителни привилегии като статут AccorHotels Privileged Partners. Къщите са четири типа, с две и три спални и квадратури между 170 и 190 кв.м.

 

 

Голф игрището (управлявано от IMG) на 650 дка ще бъде изградено с приоритет към максималното запазване на съществуващата природна среда, скалните формации от гранит и естествените хабитати. То ще функционира като парково игрище от отворен тип и ще бъде достъпно както за напреднали и начинаещи играчи, така и за гостите и жителите на Okol Lake Park, които не играят голф. В програмата за управление е предвиден събитиен календар, предназначен за широк кръг хора от всяка възраст и се очаква игрището да се превърне в своеобразно социално средище за спортни и развлекателни дейности на открито. Предвижда се и голф академия.

 

 

Клуб Хаусът е част от 5-звездния Pullman Resort, но ще представлява дестинация сам по себе си със свой стил и идентичност. Той е бъде място, на което голф играчите, жителите и гостите ще имат възможност да се срещат, да общуват, да прекарат свободното си време и да се забавляват.

 

 

Зелените площи в комплекса ще са на 230 дка (линеен парк, лесопарк, брандиран парк). Фермата ще е на 20 дка и ще включва животновъдно стопанство, зеленчукова градина и конна база. Спортната база на 50 дка ще включва спортно-приключенски център и приключенски парк. Ще има още образователен комплекс на площ от 15 дка (детска градина и училище), както и обществена и търговска зона на 30 дка  (офисни зони, фермерски пазар, ресторанти, медицински център, услуги). 23 км инфраструктура ще е новоизградена, включително пътища, електрозахранване, водоснабдяване и канализация.

 

 

Мастър планът на Okol Lake Park е разработен през 2014 г. от водещата френска компания за урбанистично планиране международно признатият строително-инженерингов холдинг Egis Group, съвместно с Аtelier Villes & Paysages и голф архитектите на European Golf Design. Мастър планът е разработен с цел оптимално позициониране на голф игрището, публичните и жилищните зони. Местоположението им е съобразено с изискванията за удобство, достъпност, ослънченост и максимална експозиция към живописните панорами. Различните зони с техните функции са дефинирани съобразно съществуващите природни дадености и желанието на инвеститора да създаде предпоставки за развитие на целия регион чрез обособяване на „отворена" общност, която да взаимодейства с околната среда и местните общности.

 

 

Концептуалната градоустройствена визия на Okol Lake Park е разработен от международно архитектурно бюро Selin Maner Architects, с водещ проектант арх. Селин Манер.  Подробният устройствен план, влязъл в сила на 30.08.2017 г., е изработен от колектив на «Маркан Проект» ООД и предвижда жилищните зони да са с малка височина, плътност и коефициент на интензивност на застрояването. Финалната градоустройствена визия и дизайн са на екипа на „Голф Окол" ЕООД с водещ архитект арх. Петко Маринов.