Събират средства за изграждане на мемориален комплекс на Хан Кубрат

1985
Той трябва бъде издигнат на гроба му край село Мала Перешчепина в Полтавска област, Украйна.

По този повод е сформиран инициативен комитет, който включва общественици и българи, живеещи в Украйна. За това информираха във Велико Търново инициаторите, които започват кампания за набиране на средства за комплекса.

 

Идеята на мемориалия комплекс се базира на легендата за завета на кан Кубрат към синовете му - винаги да се държат заедно, да не се разделят, да бъдат силни и да не разрушават държавата, която той е създал. Мемориалният комплекс се състои от централна композиция и фонова информационна стена.

 

Визуализация: kubrat.in.ua. Автори: Юрий Петрук, Румен Спасов, Оксана Саливон 

 

Централната композиция се състои от пет полуарки, разположени на хълм, съединени в горната част с пръстен. Всички елементи на централната композиция имат символично значение:


- хълмът с тревата - това е типичен метод за погребение от VII век;
- петте полуарки - петимата синове на кан Кубрат;
- фиксиращият пръстен изобразява пръстенът на Кубрат с монограм - това са събраните заедно Кубратови синовете, основната тема на завета на великия владетел.

 

Фоновата информационна стена се състои от две части: горелеф и плоска стена. На плоската стена е разместена историческа справка за създаването на Велика България, основополагащата роля на кан Кубрат и синовете му. Горелефът служи за засилване на смисловото възприемане на значимите исторически събития от VII век - дейността на великия владетел кан Кубрат, сцени от живота на прабългарите.

 

Утвърдена е концепция за поетапно строителство на комплекса: благоустрояване на мястото на погребението, укрепване на могилата, строителство на арка при входа на гората и пътечка към могилата; строителство на религиозни храмове; строителство на хотел със 100 стаи и ресторант.

 

Ориентировъчната стойност на работите и материалите по първия етап е около 250'000 евро. 

 

Ситуационна схема 

 

Генерален план на мемориален комплекс «Кан Кубрат»
1 - хотел
2 - параклис
3 - мемориал
4 - паркинг
5 - спирка на обществения транспорт 

 

Параклис. Общ вид
Автори: Юрий Петрук, Виталий Никоноров 

 

Хотел. Общ вид
Автори: Юрий Петрук, Виталий Никоноров
 

 

Идеята се подкрепя от Новосанжарската районна държавна администрация в Украйна, от Международния благотворителен фонд "Кан Кубрат", както и 30 от български организации в републиката. В инициативния комитет влизат областните управители на София, Бургас, Велико Търново, Плевен, Търговище, Шумен и Разград, кметове и десетки български общественици, учени и културни дейци.

 

За юбилея се организира честване в Малая Перешчепина в периода 17-19 август. Отправена е молба към президента Росен Плевнелиев отбелязването да стане под неговия патронаж и към премиера Бойко Борисов да оглави инициативния комитет.