Съветници събраха пари за глобата на главния архитект заради сградата на НИКМИ

1684
Важно е да намерим трайното решение, каза по време на заседанието на СОС арх. Здравко Здравков, и благодари на съветниците.

Столичните общински съветници помогнаха за глобата от 13 000 лв., наложени от ВАС на главния архитект на София. Припомняме, че причината за нея спирането на строежа на 43-44-етажна сграда на фирма НИКМИ в градинката на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" в столичния кв. "Стрелбище". Това инвестиционно намерение предизвика няколко бурни протеста на жителите на квартал "Стрелбище".

 

Инициативата за събирането на парите е на председателя на СОС Елен Герджиков. Според него с отказа си да изпълни съдебното решение главният архитект е изпълнявал решението на СОС, с което се прекратява производството по одобряване на ПУП за имота, който по ОУП е отреден за озеленяване.

 

"Исканият от ВАС акт не може да бъде издаден, защото ще доведе до редица закононарушения", каза днес арх. Задравков. Трябва да намерим трайно решение, защото най-вероятно ще бъде наложена следваща глоба, каза още главния архитект.