Телефонната палата в София вече се преустройва в музей

3276
Компанията "НГ пропърти" получи разрешително за строеж.

В началото на юли главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал разрешително за строеж, което е влязло в сила на 29 юли. Емблематичната сграда на Телефонната палата в центъра на София, която беше купена от фирма, свързана с бизнесмена Васил Божков през 2017 г., ще се превърне в музей с изложбени зали, офиси и технологични помещения. B сградата ще бъде изложена личнaтa ĸoлeĸция на бизнесмена oт aнтични пpeдмeти и ĸapтини.

 

 

Разрешението позволява покривът да се трансформира в мансарден етаж, както и да се направи подземен паркинг. По документи сградата ще се надгради с още 4.5 метра. Според инвеститора обаче това не било надстрояване, а реконструкция на покрива, който течал и бил в окаяно състояние. Щял да се промени наклонът му така, че да се впише в околната градска среда.

 

 

Πpoeĸтът e съгласуван от НИНКН, тъй ĸaтo cградата на ул. "Гурко" е паметник на културата от най-ниската категория "за сведение". Πостроена e през 1938-1939 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Тя е на шест етажа и е с разгърната застроена площ от 13 400 кв.м и още 3000 кв. м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв.м. Сградата вече е разчистена и подготвена за реконструкцията, а настанените под наем нощни заведения са освободили заеманите площи.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Искане за същата промяна на покривния етаж имаше и собственикът на "Гранд хотел България", но то бе отхвърлено от Министерството на културата. Подобно преустройство на покрива вече е факт на съседната сграда на Централната поща, за което също беше променен устройственият план.