“Тилев архитекти” спечели конкурса за проект за Детска градина в кв. Горна Баня в София

9460
Той беше представен днес от арх. Димчо Тилев. /обновена/

В журито влизат и представители на инициативния комитет на квартал „Горна баня". Победителят в открития конкурс на Столичната община за изготвяне на инвестиционен проект за нова детска градина в кв. "Горна баня" е "Тилев Архитекти" ООД. Това стана ясно на брифинг на главния архитект на София Здравко Здравков. На второ място е "Джей Ар Дизайн" ЕООД, а на трето място - А.Д.А ООД - проектантите на реконструкцията на Зони 2 и 4 от централната градска част в София.

 

От “Тилев архитекти” са се съобразили с формата на имота и изложението, на север е предвиден паркинг. Въведени са ритъм и цветност, детските групи са обособени в двуетажни къщички, за да може средата да е близка до домашната.

 

 

Зад къщичките има сграда с обслужващи функции.

 

 

 

Градината е с два входа - главен и вход за яслени групи. Тя ще разполага с обичайните места за гардеробчета, тоалетни, кухня, технически помещения, физкултурен салон, лекарски кабинет и площадки за игра с по две зони. Отделно е предвидено игрище. Входното фоайе също ще е цветно, с подходящи мебели, а децата ще могат да слизат от втория етаж чрез пързалка.

 

 

 

 

ВТОРО МЯСТО

Проект на „Джей Ар Дизайн"

 

 

 

 

 

 

 

ТРЕТО МЯСТО

Проект на „АДА - Агенция Дизайн и Архитектура", с ръководител арх. Иво Пантелеев

 

 

 

 

 

Арх. Здравков изтъкна, че конкурсът за изготвянето на инвестиционен проект за нова детска градина се прави с цел да може да се изгради място, което да отговаря на контекста на средата, а и на изискванията на гражданите. В конкурса участие са взели 25 кандидати, сред които и два чуждестранни екипа. Арх. Здравков се надява детската градина да стане факт в най-скоро време.

 

Детската градина в кв. „Горна баня" в София е проектирана за 2 яслени и 4 градински групи. Тя ще бъде изградена в пространството, обособено в улиците „Никола Милев", „Синьо езеро" и „Перуника" в кв. "Горна Баня". Общата стойност на наградния фонд, предвиден за конкурсните проекти, класирани на първо, второ и трето място, възлиза на 30 000 лв., разпределен както следва: първо място - 15 000 лв.; второ място - 10 000 лв.; трето място - 5 000 лв. Общата стойност на средствата, предвидени за изработване на технически и работен проект за обекта от спечелилия участник, възлизат общо на 91 666 лв. без ДДС.