Траур за старши партньор Томас Й. Хьорман

455

Той беше трето поколение управител на семейната компания Hörmann, която под негово ръководство се разви до производител на врати от световен мащаб, при което запази здравите корени в Щайнхаген, Източна Вестфалия


Снимка: Hörmann

На 22 март на 85-годишна възраст, след дълъг и пълноценен живот, почина Томас Й. Хьорман - персонално отговорен управител на група Hörmann. Какво би решил днес по друг начин? „Честно казано, нищо!“, каза веднъж той с пълна убеденост. Удовлетворен поглед към миналото, в което в качеството си на управител на компания е трябвало да взема многобройни решения, които през десетилетията носеха със себе си и все по-голяма отговорност.

Когато роденият в Билефелд Томас Й. Хьорман се присъединява официално към семейната компания през 1963 г. след завършването на образованието си като квалифициран инженер, измеренията са напълно различни от сегашните. Малък продуктов асортимент, значително по-малко служители и местоположения, както и незначителни продажби в чужбина. Въпреки това днес, както и тогава, нещо остава постоянно - дълбоките корени в региона и неразривната връзка между семейство и професия. През 1963 г. Томас Й. Хьорман се присъединява към баща си Херман Хьорман в компания, основана от неговия дядо Аугуст Хьорман през 1935 г. под името „Фабрика за стоманени врати Билефелд“.

Локации в семейната компания

Първоначално младият предприемач се премества във Фрайзен в Саарланд, където наскоро е било завършено строителството на завод за стоманени пожароустойчиви врати. Оттам той се грижи за бизнеса в продължение на 25 години. През 1972 г. компанията открива нов завод в Екелхаузен в Саарланд, през 1980-те се извършват поглъщания в страната и в чужбина.

В края на 1980-те Томас Й. Хьорман заедно с братята си се ангажира все повече в помощ на своя баща в бизнеса в главното седалище в Щайнхаген и се премества от Сейнт Вендел, Саарланд, в Билефелд, за да присъства повече в управлението на компанията. През 1990 г. той става персонално отговорен управител на групата Hörmann наред със своя баща Херман Хьорман.

През това време са взети други решения, ориентирани към бъдещето, които са пример за открития начин на мислене на предприемача. Така през 1988 г. Томас Й. Хьорман сграбчва шанса и поглъща Schörghuber Spezialt-üren KG, водещият доставчик на дървени пожароустойчиви врати в Германия. Освен това той превръща бизнеса на семейната компания в международен, което е основополагащо за днешната международна насоченост. Създава се нов завод в Генк, Белгия, а чрез поглъщането на френския производител на врати Tubauto се създава силно присъствие във Франция. Сега Hörmann има собствени местоположения в повече от 40 държави.

След смъртта на своя баща Херман Хьорман през 1994 г. Томас Й. Хьорман ръководи компанията заедно със синовете си Мартин Й. Хьорман (присъединил се през 1990 г.) и Кристоф Хьорман (присъединил се през 1992 г.) в трето и четвърто поколение. Днес в компанията работят вече първите представители на петото поколение.

През последните години Томас Й. Хьорман предава все по-голяма и по-голяма част от оперативната дейност в ръцете на синовете си. Той обаче продължава да бъде персонално отговорен управител и се ангажира с проекти за ново строителство, инвестиции в производствени обекти и нови продукти. До момента на смъртта си той може да бъде открит почти всеки ден в централата на компанията в Щайнхаген. Изцяло в духа, в който отговори веднъж на въпрос за неговия перфектен работен ден в Hörmann: „От 8 до 18 часа в офиса.“ Дори работата да изглежда като негово хоби, отделя време за много други интереси. Той е ентусиазиран ездач и тенисист, както и страстен играч на голф и скиор.

Освен това му е присъща силната социална и културна ангажираност. Заедно със своята съпруга Сибиле Хьорман, която е организатор на стимулирането на проектите, той финансира интегративни голф турнири, предлага производствени съоръжения като място за провеждане на културни събития или спонсорира спортни събития. Демонстрира пълна отговорност и в областта на екологичното действие. Устойчивото производство и екологичната транспортна логистика за него са също толкова важни, колкото и проектите за защита на околната среда, които подпомага заедно със своите синове и внуци.

Един предприемач с ярка личност

Характерни за изключителната личност на Томас Й. Хьорман бяха човешката топлота, високото чувство за отговорност, предприемаческата визия и куражът. Със своята достойна за подражание мотивация, изключителна професионална компетентност и удивителна енергия до дълбока старост той изведе групата Hörmann до нейното сегашно международно значение. Той придружаваше много служители по техния кариерен път в Hörmann и беше лице за директен контакт за пример. Винаги с непоклатимото убеждение, че служителите са основата за успеха и съставляват компанията.

Групата Hörmann е производител номер 1 на врати в Европа. В 40 високоспециализирани завода в Европа, Северна Америка и Азия повече от 6 000 служители разработват и произвеждат висококачествени врати за дома и индустрията, системи за контрол на достъпа и системи за съхранение за лична и търговска употреба. Седалището на представената по целия свят група Hörmann е в община Щайнхаген (Steinhagen) в източната част на германската провинция Вестфалия (Wetsfalen), близо до Билефелд (Bielefeld). Все още семейно управляваната компания наскоро отчете годишен оборот от над 1 милиард евро. Вижте още тук.

ОЩЕ НОВИНИ

JAF - богата гама от висококачествени дървесни продукти в комбинация с иновативни услуги

JAF - богата гама от висококачествени дървесни продукти в комбинация с иновативни услуги

От дизайнерски мебелни плоскости до декинг и многослойни конструктивни греди – премиум решенията на компанията са насочени към архитекти, дизайнери, мебелисти и строители

Conforma - вдъхновение за света на архитектурата и интериорния дизайн

Conforma - вдъхновение за света на архитектурата и интериорния дизайн

Компанията предлага висок клас материали и системи

Стара захарна фабрика в Любляна е превърната в културен център

Стара захарна фабрика в Любляна е превърната в културен център

Врати на Hörmann за вътрешното и външно пространство осигуряват възможност за доставки, сигурност и естетика

Лепило-шпакловката за минерална вата WAT 500 е с отлично сцепление към различни строителни основи

Лепило-шпакловката за минерална вата WAT 500 е с отлично сцепление към различни строителни основи

Хидрофобният продукт на ТЕРАЗИД е устойчив на климатични условия, предпазва топлоизолационния слой от механични наранявания и има висока паропропускливост

Екипът на ЕТЕМ се срещна с партньорите си от цялата страна

Екипът на ЕТЕМ се срещна с партньорите си от цялата страна

Компанията представи изцяло нова възможност за избор на алуминиеви системи с прахови покрития Клас 2

Новата система за плъзгащи се врати и прозорци VEKAMOVE 76 разширява портфолиото на VEKA

Новата система за плъзгащи се врати и прозорци VEKAMOVE 76 разширява портфолиото на VEKA

Профилната система, която осигурява лекота на използване, въздухопропускливост, водонепроницаемост, топло-, звукоизолация и защита от взлом, е идеална за концепции за спестяване на пространство