В Царските конюшни не се допуска ново строителство от 2015г.

1445
Умишлен пожар не променя тази ситуация, казаха главният архитект и министърът на културата.

Пожар избухна вчера сутринта в Царските конюшни на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”. Той унищожи около 1500-2000 кв. м покривна конструкция. Сигналът за пожара е постъпил в 3.20 часа след полунощ. На място са били изпратени четири пожарни автомобила, 30 огнеборци са гасили огъня.

 

 

Към 6.30 часа пламъците са били потушени напълно. Нямаше пострадали хора и засегнати съседни сгради, сред които е и Първа английска гимназия. Предстои оглед на щетите. Не се изключва и версията палежът да е умишлен. Районът се обезопасява.

 

 

След пожара кметът на София Йорданка Фандъкова поиска възстановяване на царските конюшни в автентичния им вид. Столична община с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност “Център - Зона А” запазва сградите на Царските конюшни. При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки, че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им. В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че “в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строитество”. Единствено допустими са дейности по консерванция и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика.

 

 

 

 

През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата сградите на Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита “от национално значение”. Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. “Хан Крум”, както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. “Шести септември”, на бул. “Васил Левски” и на бул. “Цариградско шосе”.

 

В своята фейсбук страница заместник-кметът Тодор Чобанов заяви: "....трябва да попитаме защо по това и по останалите предложения на Столична община няма резултат? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация? Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното наследство?"

 

Оставката на министъра на културата Боил Банов поискаха от "Спаси София". Той отговори, че си върши работата, не чувства персонална отговорност и не вижда причини, заради които да подаде оставка, защото Царските конюшни в момента се охраняват по Закона за културното наследство и един умишлен палеж е безсмислен, защото след това собствениците са длъжни да възстановят сградата в оригиналния й вид.

 

"Един от проблемите, заради които не завършваме обявяването на Царските конюшни за паметник от национално значение, е неуточнената им собственост, а и ако сега дадем акт за временен статут, след два месеца той ще падне в съда. Аз не обичам да правя популистки актове. Сега обаче ми се налага да го направя под обществения натиск", каза Банов. Имаме нужда от съдействието от общината за установяване на собствеността, допълни той.