Уволниха директора на ловно стопанство "Искър" заради незаконно строителство

938
Причината е строеж до язовира на територията на стопанството - от фирма "Био Майнинг".

Заради нерегламентирано строителство на учебен център в държавното ловно стопанство "Искър" е прекратен договорът за управление на директора инж. Атанас Дарелов, съобщи на 5 август пресцентърът на Югозападното държавно предприятие-Благоевград към Министерството на земеделието, храните и горите. В съобщението се посочва, че проверката е извършена по публикацията на съпредседателя на "Зелено движение" и общински съветник в София от "Демократична България" Владислав Панев, който сигнализира във видео за нерегламентирания строеж. Ловното стопанство не е изискало от фирма "Био майнинг" необходимите строителни книжа и не е уведомило Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) за строителството, е установила проверката. 

 

 

По-рано същия ден Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) съобщи, че е извършила проверка на строежа в обхвата на Държавно ловно стопанство Искър, на брега на язовир Искър, като в момента на проверката не са констатирани строително-монтажни дейности, нямало е и работници. Не са представени строителни книжа за строежа, информира ДНСК. Направени са предписания до възложителя - директора на държавното ловно стопанство, в срок до 7 август да представи всички налични строителни книжа и документи. От направения оглед е установено, че строежът е изцяло от компетентността на общинската администрация.

 

Според Владислав Панев нерегламентираният строеж на хотелски комплекс е на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и липсва информация за търг за привличане на частни фирми в ловното стопанство. Единствените документи за конкурс със стопанството са на фирмата на Гайтански "Био майнинг" и са от 2013 г. от кабинета "Орешарски", казва Панев. 

 

 

ЮЗДП съобщава, че има сключен на 23.06.2016 г. договор с фирма "Био майнинг" за осъществяване на ловно-стопански дейности в района на ловното стопанство със срок от 15 години, след като фирмата е спечелила конкурса с най-много точки сред четири кандидата. "Всички инвестиции, които се извършват в рамките на договорите за съвместна дейност, сключени между ЮЗДП и юридически лица, остават безусловно в полза на държавата, но при тяхното реализиране трябва да се спазва стриктно действащото законодателство. В конкретния случай са допуснати груби нарушения - нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП, и затова е прекратен договорът за управление на директора на "ДЛС Искър" инж. Атанас Дарелов", се посочва в съобщението.