Вилата на братя Евлогий и Христо Георгиеви ще бъде реставрирана

631
На среща в община Карлово бяха обсъдени предложения по отношение адаптацията и използването на сградата в бъдеще.

Във връзка с намерението за реставриране вилата на братя Евлогий и Христо Георгиеви, по инициатива на кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, вчера се проведе среща на проектанти и представители на Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ) с екип специалисти от администрацията. Оформи се мнението за мащабен проект, който да обхваща и съседния имот с бившата щампа към "Карловска коприна". Двата имота са в един комплекс, отредени като паметник на културата.

 

Предложение на арх. Каразлатева (НИОНКЦ) е вилата да се ползва като форум - център по Балканистика, а средствата от приходите да се ползват за развитие на културата. Зам.-кметът на Общината Момчилов има идея да се направи музей на дарителството с информационен център към него, а във вилата да се връчва ежегодна награда за най-голям и щедър български дарител. Обсъдено бе предложението на Вероник Стеено - председател на Сдружение "Розата на Евтерпа в Карлово", да има възможност в сградата да се провежда майсторски клас по оперно пеене. Изразена бе идея сградата да се използва за младежки арт изяви на открито.

 

Община Карлово очаква да постъпят и други предложения и идеи от широк кръг граждани и патриоти, с оглед избиране на най-подходящата адаптация и функционалност на сградата, запазвайки нейната културно-историческа стойност.

 

Снимка: община Карлово

Редактор: Ема Димитрова