Бул. „Витоша” ще стане първата истинска пешеходна зона в София

3709
„Витошка" ще стане улица на хубавите заведения, каза на пресконференция в ДАГ главният архитект на София Петър Диков.

 

Бул. "Витоша". Снимка: citybuild.bg

 

В сградата на Дирекция „Архитектура и градоустройство" към Столична община бяха представени идеи за развитието на обществените пространства в София. За превръщането на „Витошка" в изцяло пешеходна зона ще се работи след като в следващите два месеца метрото мине под булеварда, каза Диков. Точно в момента общината работи за изграждането на визията за „Витошка", като цялостният проект ще влезе в плановете за следващата година. Според Диков „Витошка" от улица на луксозните магазини, ще стане улица на забавленията - с кафенета и ресторанти, защото моловете са отнели голяма част от клиентите на магазините там. Дори и сега магазините се превръщат в заведения по булеварда, каза той.

 

НДК. Снимка: citybuild.bg

 

Според арх. Петър Диков в малко по-далечна перспектива е възложено разработването на проект за преустройство на т. нар. Канал на София, по който тече Перловската река. Опит може да се почерпи от някои испански градове, където има речни корита през града. Водата може да се свали на по-ниско ниво под земята и коритото на канала да стане велосипедна алея, с места за отдих и разходка, каза главният архитект на София. Според него София има нужда и от арт улица, каквато може да стане „Цар Иван Шишман" или „Витошка". 

 

Ул. "Шишман". Снимка: citybuild.bg 

 

Обществените пространства на София стават наистина приоритет номер едно. Според Диков през последните пет години общината се е занимавала главно с тежките проблеми на инфраструктурата и вече е дошло времето да се погрижи и за визията на града. „Сега вече сме на път да завършим голямата работа по изграждането основно на проектите по Метрополитена и по инженерните мрежи - главно по колекторите. И двата проекта вървят със сериозно финансиране от европейските фондове. Оттук-нататък нашата задача отива вече в посока на нещата, които дават самочувствие на хората и дават визията, която като че ли повече се оценява. Но за да стигнем до тази визия, трябваше да свършим малко неприятна черна работа. Затова обществените пространства на София стават наистина приоритет номер едно", каза Диков.

 

Главният архитект на София Петър Диков. Снимка: citybuild.bg

 

В близка перспектива развитието и преустройството на едно от тези места ще бъде градината пред НДК. Тя ще бъде обновена в няколко посоки. Ще се започне с подлеза пред НДК, който ще бъде довършен и като част от метрото. Догодина през септември ще започне да работи вторият метродиаметър и подлезът пред НДК е част от метростанцията, каза Диков. „Разработили сме вече проектите, предвиждаме сериозно преустройство, като премахване на една част от магазините, които са лепнати на стената на подлеза и съществуват вече много години като временни обекти. Нашата цел е да направим мястото желано от софиянци. Временните обекти в подлеза пред НДК трябва да бъдат премахнати това лято.

 

Част от преустройството на пространството пред НДК касае и паметника 1300 години Българска държава, станал актуален през последните няколко дни заради паметника на Съветската армия. Значима е и реконструкцията на гаровия площад, която тече и ще бъде завършена заедно с метрото. Важни са и велоалеите, които общината продължава да изгражда.

 

Дебатът за паметника на Съветската армия изобщо не е актуален и не е проблемът, който трябва да вълнува софиянци, каза арх. Петър Диков. Според него има много по-значими проблеми, които трябва да се разглеждат.

 

Паметникът на Съветската армия