Вижте фазите за реализация на "Зелена линия София"

952
Общинското предприятие "Софпроект" ще координира и консултира процеса.

"Зелена линия София" или „Зеленият ринг на София" е инициатива за адаптирането на изоставени пространства и неизползвани жп линии в нова инфраструктура, която да свърже градската среда. Целта е да се създаде линеен парк по протежението на старите жп трасета, съществуващите и бъдещи вело- и паркови алеи около центъра на София. Така ще се оформи 32 км зелена магистрала, която обвързва централните и периферните квартали, големите паркове и градини, както и множество обекти на културата и спорта. Тя ще се използва за алтернативен вид транспорт, разходка, отдих и туризъм, както и като платформа за културни, спортни и образователни мероприятия.

 

"Зеленият ринг" ще предоставя безпрепятствен вело и пешеходен достъп между кварталите чрез наземно и над/подземно преминаване на улици и булеварди. Новото мултифункционално и комуникативно пространство ще стимулира активното придвижване в града и ще създаде благоприятна среда за бъдещи инвестиции в момента неатрактивните зони в обхвата на трасето.   

 

Инициативата за създаването на "Зеления ринг" е на архитектите Светослав Александров и Християна Василева. Те работят в сътрудничество с екипа на ОП "Софпроект", който подпомага развитието на концепцията. Общинското предприятие координира и консултира процеса, като извършва разнообразни и подробни градоустройствени проучвания на възможностите за реализация.   

 

Източник: Зелена линия София 

 

Първата фаза от процеса на работа включва цялостен анализ на трасето на бъдещия линеен парк по отношение на собствеността, застрояването, демографията, пешеходната достъпност, връзките с велотрасета, дървесните масиви и други. Информацията от изследването ще бъде обобщена в онлайн карта, която да послужи на Столична община при реализацията на концепцията. Картата ще се допълва и надгражда с информация и в следващите етапи на проучванията.   

 

По време на втората фаза ще се навлезе в детайлно изследване на отделните отсечки, оформящи трасето на "Зеления ринг". Екипът ще анализира нуждите на населението, живеещо в близост до отделните зони, устройствената им обезпеченост, техническите трудности при изпълнението на концепцията и други.  

 

Следващият етап е изработването на подробна концепция за развитието на линейния парк. Тя трябва да включва план-програма, която да предлага етапност в изграждането на отделните отсечки от зелената магистрала. Концепцията ще бъде създадена по задание, разработено от екипа на "Софпроект".      

 

Източник: Зелена линия София 

 

Столична община планира реализацията да започне с изгpaждaнeтo нa вeлoaлeя oт BTУ „Toдop Kaблeшĸoв" дo гapa „Πиoнep", за която вече е приет Подробен устройствен план. Отсечката е част от велотрасе с по-голям обхват, проучено и разработено като подробна устройствена схема от екипа на "Софпроект" още през 2016 г. във връзка с цялостната концепция за развитие на веломрежата в Общия устройствен план на Столична община.   

 

 

Успоредно с проучването и планирането на Зеления ринг "Софпроект" работи по активирането и разширяването на ж.п. мрежата в и около София с цел тя отново да стане предпочитана инфраструктура за придвижване. Успех в тази посока е промяната в проекта за линията София - Перник, която е една от най-натоварените в страната. Промененият проект предвижда удвояването на линията, за да може тя да поеме повече на брой и по-често преминаващи влакове.