Вижте проекта за нова сграда на „Карин дом“ във Варна

1841
Българо-германски архитектурно студио от Берлин победи в международния конкурс.

 

Обединение UNAS Studio с участници Биляна Асенова и Саша Чабати спечелиха конкурса нова сграда на „Карин дом“ във Варна сред 174 проекта от 48 държави от цял свят - с компактно вътрешно пространство, добра функционалност, енергоефективност, прецизни решения и максимално запазени зелени площи. "Срещнахме се по време на магистърска програма в Десау (Германия) през 2013 г. и оттогава работим заедно и участваме често в международни конкурси. Ядрото на нашата работа е желанието за проста, поетична и смислена архитектура. Конкурсът за нова сграда на Карин дом ни привлече заради социалната функция на сградата и възможността младите архитекти да реализират своите идеи.", казват пбедителите.

 

 

Новата сграда на фондация „Карин дом" в северозападната част на парцела е с ясен, ефективен и компактен обем, за да се запази максимално естественото биоразнообразие (приблизително 70% от съществуващите дървета) и да се осигури ефективност на разходите. Сградата е откъсната от пътя, за да може децата да влизат и излизат и да изчакат родителите си при пълна безопасност.

 

 

Към сградата има малък площад от входната страна и голям зелен двор на югоизток. Дворът се определя от пътека, която служи за отделяне на естествената зеленина и е с концепция за „непрекъсната разходка" с цел обучение. Около тази пътека са организирани различни зони: градина с диви цветя, детска площадка, градинската зона, беседка и малка дървена тераса, която може да се използва като открита сцена. В североизточната част на сградата има градина, осигуряваща пространство за наблюдение или просто за почивка. Така дворът може да се използва както в горещо, така и в по-хладно време, поради което учебните часове и времето за игра често могат да се провеждат навън.

 

 

Проектът на Обединение UNAS Studio с участници Биляна Асенова и Саша Чабати създава комуникационни пространства за взаимодействие между учители, ученици и родители, с много естествена светлина и възможности за сядане, лежане, почивка, обсъждане и учене заедно.

 

 

Благодарение на отворен приземен етаж и широки отвори на горните нива, се осигурява постоянна визуална връзка с двора. Друга централна тема в новата сграда на „Карин дом" е пространства за взаимодействие. Голям атриум визуално свързва различните етажи и в същото време позволява много естествена светлина вътре. Голямо стълбище свързва различните нива и допълнително има ролята на място за срещи. В стените пък има удобни ниши, където да седнете, да общувате и да почивате. Нишите са поставени на всеки етаж, за да се подобри взаимодействието и комуникацията между деца, учители и родители. Приятелската атмосфера е обогатена от нежно оцветени стени и дървени тавани.

 

 

С трите си надземни етажа, подземен паркинг и покрив с различни зони, сградата хармонично се вписва в заобикалящата среда. Пространствата на новата сграда на „Карин дом" са проектирани да бъдат прости и рационални.

 

 

На приземния етаж, остъклен и с връзка към двора, има голяма приветлива приемна зона, където потребителите са посрещнати от рецепция и могат да седнат и да изчакат своя ред в удобна зона, като близо до нея има зона за игра за деца. Библиотека с играчки и кътчета за разговори за родители и терапевти също са проектирани като част от откритото пространство на приемната. На приземния етаж са разположени също физиотерапия, хидротерапия, център за ранна интервенция, а с отделен вход от предния площад се намира медицинският център.

 

 

На първия етаж е разположено училище „Монтесори". Три големи класни стаи, които могат да се отварят една към друга, са проектирани като гъвкави пространства, могат да се адаптират към различни цели и да се променят бързо с мобилни, плъзгащи се стени.

 

 

На първия етаж са разположени още блокът на центъра за семейно-медиирана интервенция и център за диагностика и терапия.

 

 

На последния етаж са разположени административните пространства и свързаната с тях обща площ с изглед към предния площад. Учебният център с аудитория също е разположен тук, проектиран в пряка връзка с кафенето, предлагащ очарователна гледка към двора.

 

 

От последния етаж има достъп до големия покрив - голямо пространство за отдих с оборудвани зони за деца и възрастни, а под сградата е предвиден паркинг.

 

 

Вижте и проектите от второ до шесто място тук.