Има внесен проект за възстановяване на басейна „Мария Луиза"

1971
Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 

Кметът заяви, че проект за възстановяването на басейна „Мария Луиза" е внесен при главния архитект Здравко Здравков. „Този обект в по-голямата си част е предоставен на частно дружество. След като внесеният проект бъде широко обсъден, ще трябва да се направят инвестиции от страна на собствениците", обясни още тя. Собственик на басейна е дружеството "Парк Мария Луиза".

 

 

Още в началото на годината сегашните собственици на комплекса внесоха инвестиционен проект в община "Средец". Компанията искаше да направи цялостен ремонт на басейна по съкратена процедура, като премахне трибуните и платформите за скокове, козирките и другите части от конструкцията и след това ги преизгради.

 

Проект за „Мария Луиза" на Архитектурно студио „Десет"

 

 

 

 

 

 

Басейнът попада в защитения от Закона за културното наследство Резерват за градинско и парково изкуство "Борисова градина", затова всеки проект трябва да се съгласува и с Националния институт за недвижимо културно наследство. За Борисовата градина предстои приемане на Подробен устройствен план. Проектът за него предвижда възстановяването на басейна.

 

 

Къпалнята "Мария Луиза" е открита на 6 юли 1939 г. като първата построена от Столичната община. Тя е застроена върху площ от 2.100 кв. м. Къпалнята е строена по проект и техническо изпълнение на архитекта при Архитектурно-градоустройствената дирекция на Общината Борис Далчев.