Връщането на минералната вода в Централна баня обединява три концепции

2110
Едно от предложенията за финансиране е ноу-хау и подкрепа от Япония.

 

СПА център с термални услуги и социализация на околното пространство

 

Днес онлайн бяха представени концепциите за развитие на северното и източно крило на Централната минерална баня. Отворената покана за разработването им стартира на 15 май. Документи подадоха четири български и чуждестранни обединения, а комисия в 15-членен състав избра три от екипите, които в рамките на три месеца трябваше да развият в детайл своите концепции, бизнес план и модел за неизползваната част от сградата.  

 

И трите избрани екипа предлагат съвременна интерпретация на автентичните функции на северното и източно крило на банята. Целта е да бъде създаден СПА център с разнообразие от термални услуги. Концепциите акцентират още върху необходимостта от отваряне на сградата към околното пространство, както и от преосмисляне на средата чрез оформяне на нови пешеходни маршрути и атрактивни обществени пространства. Ключови акценти в разработките са по-добрата социализация и интеграция на археологическото наследство и минералната вода в зоната около Централната баня. 

 

"Представените концепции не са просто интересни идеи или архитектурни проекти. Това са предложения, които са обмислени и създадени от широк кръг специалисти от различни сфери, работили заедно, за да предложат цялостни решения за бъдещето на сградата. Затова концепциите съдържат както предложения за оптималното използване на вътрешните и външни пространства, така и идеи за оползотворяването на минералната вода, подход за съжителство с Музея на София и особено важно - бизнес план и модел за управление. Тоест общината получава три комплексни предложения, разработени изключително задълбочено от различни професионални гледни точки, които работят в много сходна посока", коментира директорът на "Софияплан" Любо Георгиев. 

 

Архитектурен конкурс и финансиране чрез публично-частно партньорство

 

Трите екипа са разработили задълбочени и гъвкави бизнес планове и модели, които предлагат да се потърси публично-частно партньорство за развитието на термалния център. Според експертите проектът има потенциал да кандидатства за европейско финансиране в новия програмен период 2021-2027 година. 

 

„Анализът на екипите е много задълбочен и дава реална посока за трансформацията на Централната баня. Посоката е ясна - връщане на минералната вода в сградата и създаване на термален център. Намирам потенциал и в трите концепции и съм респектиран от работата на екипите. Всички те са обхванали в анализите си и прилежащите пространства, което е много важно. Банята не функционира сама за себе си, а е част от историческия контекст. Бизнес моделът, който представят и трите екипа, може да бъде реализиран, тъй като анализите им показват, че дебитът на минералната вода е достатъчен за всички спа процедури и допълнителни изисквания на 21 век. Надявам се да проведем архитектурен конкурс, за да влезем в конкретика и да пристъпим към довършване на задачата. Ще съдействам заедно с екипа на „Софияплан" да довършим работата докрай", заяви главният архитект Здравко Здравков.

 

Какво предстои?

 

До края на годината се очакват мнения и коментари на info@sofiaplan.bg. Взимайки ги предвид и сравнявайки в детайл трите концепции, "Софияплан" ще разработи план за действие и ще подготви доклад, който ще бъде представен за обществени консултации, след което ще бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет в първите месеци на 2021 година. 

 

 

Някои акценти от презентациите

 

Екип "Софийски терми"

Архитекти: Мая Шопова, Слава Савова, Мария Каразлатева
Икономист: Стилиян Гребеничарски
Културолог: Иво Страхилов
Социолози: Маике Исаак, Гейлийн Дейвис
Минеролог: Миряна Апостолова
ВиК: Теодор Петров
Инженер хидрогеология: Мирослав Кръстанов
ОВК: Калин Кифонов

 

Екипът предлага реализиране на концепцията чрез публично-частно партньорство. В околното пространство идеите са за воден павилион, обществена тоалетна, подчертаване на каптажа "София-Център", публични арт инсталации, преоткриване на останките от римските терми и джамията Баня Башъ, обживяване на улица „Триадица" и пространството пред ЦУМ, воден бар и водна станция и други. За сградата се предлага съчетание от зони за музей, рекреация, спа и балнеолечебница, както и басейн на покрива.

 

 

 

Екип Kengo Kuma & Associates, Inc. и Ямазаки + Иванова Архитектс ООД

Архитекти: Минору Йокоо, Томохиро Мацунага (Kengo Kuma & Associates)
Йоши Ямазаки, Надя Иванова (Ямазаки + Иванова Архитектс)
Инженер хидрогеология: Величко Величков
Инженер ВиК: Васил Йорданов
Финансист: Розалина Козлева-Рибарова
Социолог-антрополог: Миладина Монова
Мениджмънт: Елена Радева
Строителен инженер: Николай Милев
Архитект реставрация: Георги Цапков
Туризъм: Констанца Христова

 

От екипа наблягат на подчертаване идентичността на София като термален град, защото столицата ни има много минерални извори, но много малко чужденци знаят за това. От световно известното студио Kengo Kuma & Associates предлагат функцията термален културен център и създаването на пасаж по средата на сградата, който да свърже площад Бански с площада на НАГ за отваряне към околното пространство. Още предложения на екипа са организиране на събития, които да събират хората в зоната, разширяване и свързване на пешеходната мрежа и други. За реализиране на концепцията се предлага PFI бизнес система - вид концесия, както и ноу хау и финансова подкрепа от Япония. От студиото споделиха, че в момента се реализира техният проект Waterfront Culture Centre в Копенхаген с уникална конусовидна форма, който ще комбинира закрити и открити басейни. Беше излъчено и кратко обръщение на арх. Кенго Кума, в което той казва, че освен този проект, архитектурното студио ще продължи да реализира различни планове с България.

 

 

 

 

Waterfront Culture Centre в Копенхаген по проект на Kengo Kuma & Associates, който трябва да бъде завършен догодина

 

Екип Гражданско сдружение „Историческа баня"

Архитекти: Веселин Алексиев, Елица Димитрова, Надежда Сучева 

Икономист: Иво Анев 

Инженер хидрогеология: Павел Пенчев 

Социолог: Леа Вайсова 

ВиК инженер: Гаврилия Хараланова

 

Екипът предлага обща визия в пространствените намеси, разширяване на пешеходните пространства, преосмисляне на площадите и прохода между НАГ и банята, симбиоза с музея и културен център в по-нестандартна среда, два басейна в двата вътрешни двора, ресторант, попълване на липсващи услуги на второ ниво и други. Основен акцент в концепцията е максимално икономично и ефективно използване на водата. Фокусът на бизнес плана е устойчивост и динамичен икономически модел. Реализирането се предлага в два етапа.

 

 

 

 

Концепциите на екипите можете да разгледате тук.  

Коментари  и  препоръки  на  Комисията относно предложенията  на участниците в отворената покана вижте тук.

 

 

Ема Димитрова